Gotujesz czy pieczesz? Że aż palce lizać? Podziel się z innymi swoim ciekawym przepisem kulinarnym na naszym portalu!
Albo zachęć do tego tych, których znasz, a których potrawy szczególnie sobie cenisz.
Nie jesteśmy blogiem kulinarnym, ale ... wiemy, że wiele osób 60plus jest mistrzami w sztuce kulinarnej. Często nieodkrytymi a pełnymi kulinarnej pasji.
I dlatego stwarzamy
możliwość przedstawienia na naszym portalu najciekawszych potraw. I sposobów jak je wyczarować.
Mamy już wiosnę i nowe wyzwania kulinarne. Coraz więcej zwracamy uwagę na zdrową kuchnię.
A zatem i okazji by podzielić się swoimi doświadczeniami może być sporo.
Wskazania - co i jak przesłać, by przepis czy wskazania kulinarne były opublikowane na portalu ?- Przyjmujemy przepisy lub wskazania kulinarne od każdej osoby, najchętniej od tej, która ma 60 lat i więcej. Ale PESELu nie sprawdzamy, więc jak coś extra prześle osoba młodsza lub młoda, także weźmiemy pod uwagę. Co do zasady, potrawy te mają być wskazaniem lub inspiracją dla osób 60plus.
- Tekst napisany komputerowo, najlepiej w Wordzie, o objętości do 1 strony (czyli gdzieś tak max do 3 tys znaków).
- Do tekstu warto załączyć zdjęcia związane z przepisem w liczbie 1-4.
- Przepis ten (wraz ze zdjęciami) należy wysłać na bieżąco mailowo na adres: kontakt@60plus.pl.
- Przepis może być podpisany imieniem i nazwiskiem, wymyśloną nazwą lub może być anonimowy. Poprzez wysłanie tekstu i zdjęć na w/w adres, autor zgadza się na publikację tego na naszym portalu.
- Redakcja zastrzega sobie prawo do skracania i wprowadzania niewielkich zmian edycyjnych oraz doboru zdjęć.
- Publikacja wybranych przepisów odbywać się będzie na bieżąco na portalu w nowo utworzonym bloku artykułów SMACZNIE I ZDROWO.
- Pamiętajmy, że przepisy powinny być realizowalne przez osoby 60plus - najlepiej proste i szybkie, ze składników i przypraw powszechnie dostępnych w Polsce.
A zatem - do dzieła! Czekamy.
Czy przeważą tradycyjne potrawy czy może zupełnie nowatorskie ale prowadzące "ku zdrowotności"? A może nieco zmodyfikowane (byle nie genetycznie)? A może całkiem nowatorskie, nawiązujące do tradycji ale przygotowane inaczej lub wprowadzające nowe składniki i smaki? Pamiętajmy też, że kuchnia polska to kuchnia regionów. Oraz że kuchnia polska coraz bardziej bywa gościnna dla potraw kuchni innych stron świata.
Przepisy kulinarne naszych babć i mam. Niechaj nie znikają z naszych kuchni i stołów! Ocalmy je od zapomnienia. Dla dzieci, wnuków, znajomych. By przetrwały jak najdłużej. Te najciekawsze, by znalazły godnych następców. Ale sztuka kulinarna wciąż się rozwija. Poznajemy nowe smaki, na nasze stoły już dawno wkroczyła estetyka. Pielęgnujmy to i rozwijajmy.
Tym osobom, które zdecydują się na przesłanie swoich przepisów - z góry dziękujemy!
Wszystkim czytelnikom artykułów na portalu www.60plus.pl życzymy smacznego!
W razie pytań - prosimy o maila na
kontakt@60plus.plRedakcja