Co z tym teraz zrobić?
W garnku umieścić mleko, cukier, cukier waniliowy, margarynę (masło) i kakao i podgrzewaj do rozpuszczenia i połączenia składników, aż masa będzie gorąca, ale bez gotowania.
Zdejmij z płyty/z palnika, wsypuj mleko w proszku przesiewając przez sitko, energicznie wciąż mieszając (najlepiej dobrą "trzepaczką"), aż uzyska się odpowiednią gęstość. Masa nie powinna być zbyt gorąca, bo tworzą się grudki. Masa jak stygnie to twardnieje.
Ciasto kruche na spód
Tu mogą być różne wersje ciasta. Podajemy jedną z nich:
Na stolnicę wysyp mąkę z proszkiem i cukrem pudrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kosteczkę i siekaj na drobną kruszonkę. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto w kulę. Włóż do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj i włóż na blaszkę do pieczenia średniej wielkości. Piecz około 15 min w temperaturze około 150 stopni.
Masę kajmakową najlepiej jeszcze trochę ciepłą nałóż na przygotowane ciasto.
Blacha może być tradycyjna prostokątna. Oczywiście ciasto może być zrobione na mniejszych blaszkach np. okrągłych i wtedy możemy stworzyć mniejsze mazurki.
Udekoruj bakaliami - np. migdały, orzechy, owoce suszone typu pokrojone daktyle czy figi - to już według fantazji.
Palce lizać po same łokcie!
Smacznego! Radosnego świętowania!
Redakcja