Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Mazurek Wielkanocny - przypominamy prosty, sprawdzony przepis, nasz redakcyjny
Red., 2023-04-15
I znów Święta Wielkanocne. Jak ten czas leci? W wraz z nimi nie możemy nie przypomnieć naszego przepisu na Mazurek Wielkanocny. Genialne i pyszne mazurki.







Są różne przepisy ale ten poniższy jest unikalny, wyjątkowy, praktykowany już od 3 pokoleń w rodzinie jednego z członków redakcji portalu 60plus. Przypominamy go i na te Święta. Polecamy! Jak nie na te, to na kolejne, a może tak i bez okazji, bo pyszne to mało powiedziane.



Masa kajmakowa - podstawa pysznego mazurka

Składniki:


Co z tym teraz zrobić?


W garnku umieścić mleko, cukier, cukier waniliowy, margarynę (masło) i kakao i podgrzewaj do rozpuszczenia i połączenia składników, aż masa będzie gorąca, ale bez gotowania.

Zdejmij z płyty/z palnika, wsypuj mleko w proszku przesiewając przez sitko, energicznie wciąż mieszając (najlepiej dobrą "trzepaczką"), aż uzyska się odpowiednią gęstość. Masa nie powinna być zbyt gorąca, bo tworzą się grudki. Masa jak stygnie to twardnieje.


Ciasto kruche na spód


Tu mogą być różne wersje ciasta. Podajemy jedną z nich:

Na stolnicę wysyp mąkę z proszkiem i cukrem pudrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kosteczkę i siekaj na drobną kruszonkę. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto w kulę. Włóż do lodówki na godzinę.

Po tym czasie rozwałkuj i włóż na blaszkę do pieczenia średniej wielkości. Piecz około 15 min w temperaturze około 150 stopni.



Masę kajmakową najlepiej jeszcze trochę ciepłą nałóż na przygotowane ciasto.

Blacha może być tradycyjna prostokątna. Oczywiście ciasto może być zrobione na mniejszych blaszkach np. okrągłych i wtedy możemy stworzyć mniejsze mazurki.


Udekoruj bakaliami - np. migdały, orzechy, owoce suszone typu pokrojone daktyle czy figi - to już według fantazji.



Palce lizać po same łokcie!

Smacznego! Radosnego świętowania!


Redakcja




SMACZNIE I ZDROWO
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl