Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Tutaj znajdziesz korzyści i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Przepisy na jesienne makarony
Red, JK, 2018-11-12
Z radością jemy makaron przez cały rok, ale we wczesno-jesiennym makaronie jest coś wyjątkowego. Warto być fanem makaronów pełnych świeżych ziół, pomidorów i innych produktów sezonowych. Są one proste w przygotowaniu oraz posiadają wiele możliwości podania. Przedstawiamy kilka prostych i smacznych przepisów na makaron, które sprawdzą się idealnie w ciepły dzień jako wspaniały obiad, ale i nie tylko. Starajmy się jeść zdrowe makarony przez cały rok, jeśli tylko możemy.


Spaghetti ziołowe z zieloną fasolką szparagową

Składniki: (jedna porcja)
Wskazówki:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją wraz z fasolką w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, suszone oregano, szczypiorek. Makaron przekładamy do miski z przyprawami, dodajemy pokrojoną w plastry fasolkę i odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość delikatnie mieszamy i podajemy.

Makaron z rukolą w sosie pomidorowym

Składniki:
Wskazówki:
Na początek zajmiemy się sosem pomidorowym, a właściwie jego bazą. Kroimy cebulę oraz czosnek, następnie myjemy pomidory i kroimy je na pół. Wrzucamy na patelnię cebulę i czosnek i podsmażamy na oliwie, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pomidory oraz wino. Czekamy, aż wino częściowo odparowuje po czym dodajemy wodę i dusimy sos do momentu, aż pomidory zrobią się miękkie. Do smaku dodajemy sól, pieprz oraz rukolę. Po około minucie sos jest gotowy. Wystarczy dodać go do ugotowanego makaronu i podać ze startym parmezanem.

Tagliatelle z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i kozim serem

Składniki:
  • 6 gniazdek tagliatelle
  • cukinia
  • ząbek czosnku
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • szklanka tartego, twardego sera koziego
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • pęczek świeżej kolendry
Wskazówki:
Gotujemy tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię obmywamy i kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub małego nożyka. Następnie gotujemy cukinię na parze przez ok. 7 minut. Rozdrabniamy czosnek i ucieramy go, najlepiej w moździerzu, z oliwą i solą. Siekamy kolendrę i kroimy pomidory na pół. Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski, po czym dodajemy cukinię i resztę naszych przygotowanych składników. Możemy dodać pieprzu. Mieszamy i dodajemy starty kozi ser. Ponownie zamieszajmy i możemy podawać.


Makarony "weszły" na nasze stoły i na dobre się rozgościły wraz z modą na włoską kuchnię. Niechaj nam królują przez cały rok! Smacznego!

Redakcja

SMACZNIE I ZDROWO
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Komunikaty
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl