Z radością jemy makaron przez cały rok. Warto być fanem makaronów pełnych świeżych ziół, pomidorów i innych produktów sezonowych, obecnie dostępnych praktycznie przez cały rok. Są one proste w przygotowaniu oraz posiadają wiele możliwości podania. Przedstawiamy kilka prostych i smacznych przepisów na makaron, które sprawdzą się idealnie jako wspaniały obiad, ale i nie tylko. Starajmy się jeść zdrowe makarony przez cały rok, jeśli tylko możemy.Spaghetti ziołowe z zieloną fasolką szparagowąSkładniki: (jedna porcja)
- makaron spaghetti
- garść zielonej fasolki szparagowej
- garść posiekanego szczypiorku
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- suszone oregano
- sól
Wskazówki:Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją wraz z fasolką w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, suszone oregano, szczypiorek. Makaron przekładamy do miski z przyprawami, dodajemy pokrojoną w plastry fasolkę i odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość delikatnie mieszamy i podajemy.
Makaron z rukolą w sosie pomidorowymSkładniki:- pół cebuli
- 75 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- ząbek czosnku
- 200 g makaronu
- 10 łyżek oliwy
- 12 sztuk pomidorów koktajlowych
- pieprz
- sól
- rukola
Wskazówki:Na początek zajmiemy się sosem pomidorowym, a właściwie jego bazą. Kroimy cebulę oraz czosnek, następnie myjemy pomidory i kroimy je na pół. Wrzucamy na patelnię cebulę i czosnek i podsmażamy na oliwie, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pomidory oraz wino. Czekamy, aż wino częściowo odparowuje po czym dodajemy wodę i dusimy sos do momentu, aż pomidory zrobią się miękkie. Do smaku dodajemy sól, pieprz oraz rukolę. Po około minucie sos jest gotowy. Wystarczy dodać go do ugotowanego makaronu i podać ze startym parmezanem.
Tagliatelle z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i kozim seremSkładniki:
- 6 gniazdek tagliatelle
- cukinia
- ząbek czosnku
- 5-6 łyżek oliwy
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- szklanka tartego, twardego sera koziego
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- pęczek świeżej kolendry
Wskazówki:Gotujemy tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię obmywamy i kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub małego nożyka. Następnie gotujemy cukinię na parze przez ok. 7 minut. Rozdrabniamy czosnek i ucieramy go, najlepiej w moździerzu, z oliwą i solą. Siekamy kolendrę i kroimy pomidory na pół. Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski, po czym dodajemy cukinię i resztę naszych przygotowanych składników. Możemy dodać pieprzu. Mieszamy i dodajemy starty kozi ser. Ponownie zamieszajmy i możemy podawać.
Makarony "weszły" na nasze stoły i na dobre się rozgościły wraz z modą na włoską kuchnię. Niechaj nam królują przez cały rok! Smacznego!
Redakcja