Sporo tych składników, ale jeśli zabraknie niektórych z nich (z tych niepodkreślonych), nie rezygnujmy ze sporządzenia tej potrawy.
A teraz do dzieła!
1. W rozgrzanym do 180 st. piekarniku - przez 15 min piecz pokrojoną dynię skropioną oliwą i lekko posoloną; najlepiej na blasze wyściełanej pergaminem do pieczenia.
2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki, imbir zetrzeć na tarce, pomidory pokroić, jarmuż umyć.
3. W głębokiej patelni lub garnka z olejem kokosowym wrzucić cebulę i przyprawy. Zamieszać i dodać pomidory. Doprawić solą. Potem dodać czosnek i imbir. Gotować 10 minut.
4. Wrzucić cieciorkę i jarmuż, wlać mleko kokosowe. Gotować 5 minut.5. Doprawić wg. uznania. Skropić delikatnie cytryną.
6. Wyciągnąć dynię z piekarnika i dodać do gulaszu. Wymieszać.
7. Równolegle ugotować komosę ryżową lub kaszę jaglaną.
8. Podawać przygotowane danie z ugotowaną wcześniej komosą lub kaszą.
Danie zdrowe, lekkie ale przyjemne. Możemy się nasycić ale nie objeść, pozostanie poczucie spożycia potrawy prostej ale i wykwintnej. To drugi biegun tradycyjnej kuchni opartej na mięsie i tłuszczach zwierzęcych.
Warto spróbować, chociażby dla odmiany.
Smacznego!
Redakcja