Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Przepisy na letnie i jesienne sałatki
Red, JK, 2021-07-24
Wyobraźmy sobie sałatkę. Standardowy widok naszej sałatki to trochę sałaty rzymskiej, kilka pomidorków, cienkie pierścienie czerwonej cebuli i ogórek.  Ta monotonna interpretacja sałatki jest głównym powodem, dla którego danie to uzyskało reputację nijakiego i nudnego, nazywano często prześmiewczo - "pokarmu króliczego".
Ale sałatki mogą być czymś więcej niż schłodzoną kupką zieleni, dressingiem i z grubsza pokrojonymi warzywami.

Przez wieki kategoria sałat wyrosła z warzyw sezonowanych obejmując wszystko, od makaronu i zboża po kurczaki i owoce morza. Sałatka może być ciepła lub zimna, pikantna lub słodka. Czas się więc nimi pobawić.

Sałatka, szczególnie latem, odgrywa coraz ważniejszą rolę w diecie. Są orzeźwiające i zdrowe, zwykle doprawione pikantnymi winegretami, świeżymi ziołami i chrupiącymi warzywami. Np. sałatka ziemniaczana z koperkiem jest doskonałym dodatkiem do każdego grilla na podwórku, ale mogą również stać samodzielnie daniem, jak i również deserem.

Zebraliśmy kilka sałatek, które są idealne na sezon letni. Używają szeregu składników łatwo dla nas dostępnych. Niech te przepisy pobudzą wyobraźnię.

Sałatka z buraków

Ta szybka i łatwa, pyszna sałatka jest znakomitym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Bardzo soczysta i bogata w składniki odżywcze, fascynuje swoim smakiem.

Składniki:
Wskazówki:

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny i ocet. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj pokrojoną cebulę i buraki. Marynuj przez 30-60 minut. Udekoruj bazylią tuż przed podaniem.


Sałatka z mango i arbuza

Kostki arbuza, cienko pokrojona czerwona cebula, pomidory cherry, rzeżucha i mango tworzą sałatkę słodką, pikantną i odświeżającą. Gdy zbliżają się cieplejsze dni, ta elegancka przystawka może być podawana przed posiłkiem lub obok już podanego dania.

Składniki:
Wskazówki:

Aby przygotować sałatkę:
W średniej misce połącz mango, arbuz, cebulę, jalapeno i pomidory. Jeśli nie lubimy pikantnego smaku zrezygnujmy z jalapeno.

Aby przygotować dressing:
W małej misce wymieszaj czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód i sól. Skropić mieszankę mango i wrzucić z kolendrą i rzeżuchą.


A w kolejnym artykule nt. sałatek - znajdziecie Państwo 3 przepisy na sałatki z mocnym akcentem pomidorów. Wszak mamy dostęp do pachnących i wygrzanych w słońcu pomidorów, które wzbogacają nasze sezonowe menu.

Redakcja, JK

SMACZNIE I ZDROWO
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl