Wyobraźmy sobie sałatkę. Standardowy widok naszej sałatki to trochę sałaty rzymskiej, kilka pomidorków, cienkie pierścienie czerwonej cebuli i ogórek. Ta monotonna interpretacja sałatki jest głównym powodem, dla którego danie to uzyskało reputację nijakiego i nudnego, nazywano często prześmiewczo - "pokarmu króliczego".
Ale sałatki mogą być czymś więcej niż schłodzoną kupką zieleni, dressingiem i z grubsza pokrojonymi warzywami.
Przez wieki kategoria sałat wyrosła z warzyw sezonowanych obejmując wszystko, od makaronu i zboża po kurczaki i owoce morza. Sałatka może być ciepła lub zimna, pikantna lub słodka. Czas się więc nimi pobawić.
Sałatka, szczególnie latem, odgrywa coraz ważniejszą rolę w diecie. Są orzeźwiające i zdrowe, zwykle doprawione pikantnymi winegretami, świeżymi ziołami i chrupiącymi warzywami. Np. sałatka ziemniaczana z koperkiem jest doskonałym dodatkiem do każdego grilla na podwórku, ale mogą również stać samodzielnie daniem, jak i również deserem.
Zebraliśmy kilka sałatek, które są idealne na sezon letni. Używają szeregu składników łatwo dla nas dostępnych. Niech te przepisy pobudzą wyobraźnię.
Sałatka z burakówTa szybka i łatwa, pyszna sałatka jest znakomitym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Bardzo soczysta i bogata w składniki odżywcze, fascynuje swoim smakiem.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 mała czerwona cebula
- 0,5 kg buraków
- Siekana bazylia, do dekoracji.
Wskazówki:
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny i ocet. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj pokrojoną cebulę i buraki. Marynuj przez 30-60 minut. Udekoruj bazylią tuż przed podaniem.
Sałatka z mango i arbuzaKostki arbuza, cienko pokrojona czerwona cebula, pomidory cherry, rzeżucha i mango tworzą sałatkę słodką, pikantną i odświeżającą. Gdy zbliżają się cieplejsze dni, ta elegancka przystawka może być podawana przed posiłkiem lub obok już podanego dania.
Składniki:
- 2 duże mango, dojrzałe, lekko miękkie, obrane i pokrojone w duże kostki
- arbuz bez pestek, pokrojony w duże kostki
- 1/2 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki marynowanej papryki jalapeño, posiekane
- 12 małych pomidorków cherry, pokrojonych na pół
- 1 łyżeczka czosnku, mielona
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki świeżo posiekanej kolendry
- 1 szklanka rzeżuchy, umyta i wysuszona.
Wskazówki:
Aby przygotować sałatkę:
W średniej misce połącz mango, arbuz, cebulę, jalapeno i pomidory. Jeśli nie lubimy pikantnego smaku zrezygnujmy z jalapeno.
Aby przygotować dressing:
W małej misce wymieszaj czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód i sól. Skropić mieszankę mango i wrzucić z kolendrą i rzeżuchą.
A w kolejnym artykule nt. sałatek - znajdziecie Państwo 3 przepisy na sałatki z mocnym akcentem pomidorów. Wszak mamy dostęp do pachnących i wygrzanych w słońcu pomidorów, które wzbogacają nasze sezonowe menu.
Redakcja, JK