Wiosna i lato, gdy tylko dopisze pogoda, cały czas mamy doskonały sezon grillowania. Grill zwykle oznacza dobre towarzystwo, miłe rozmowy i unikalne jedzenie - ale jeśli próbujemy jeść zdrowo, letni, grillowy posiłek może wydawać się wyzwaniem. To dlatego, że potrawy z grilla mają tendencję do obciążania tłuszczem, solą, cukrem i kaloriami. Istnieje jednak wiele opcji, dzięki którym możesz cieszyć się letnim grillowaniem bez konieczności odmawiania sobie przyjemności. Grill to podstawa letnia i łatwo zrozumieć, dlaczego. Jednak długie jedzenie czerwonych mięs, kremowych dodatków i bogatych deserów podczas sezonu grillowania na świeżym powietrzu nie jest najzdrowszym sposobem na spędzenie weekendu. Tam właśnie z pomocą pojawiają się te lekkie przepisy: mamy wieprzowinę, sałatki, kurczaka, ryby, a nawet frytki, które są wytwarzane z niskotłuszczowych i niskosodowych składników. Wynik? Możemy cieszyć się smakami lata bez poczucia nadmiernej przygnębienia.
Przedstawimy Państwu kilka sztuczek i wskazówek, które pozwolą na cieszenie się w pełni letnim grillem, jednocześnie pozostając w zgodzie ze zdrowym trybem życia. Napełnij połowę swojego talerza warzywami i świeżymi owocami.Po pierwsze, przekąski. Poprawna kolacja nie jest kompletna bez czegoś pysznego do zjedzenia przed głównym daniem. Ale przekąski, takie jak frytki lub kremowe dipy, mają zazwyczaj wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Zamiast zapełniać swój brzuch orzeszkami i nachosami zacznijmy od szklanki wody lub owoca i skupmy się na rozmowie z przyjaciółmi zamiast na jedzeniu. Jakiekolwiek świeże warzywa lub owoce, które możesz znaleźć w ogródku lub lodówce się sprawdzą. Rzeczy takie jak siekana sałatka i arbuz to dobra opcja. W ten sposób na spokojnie można rozpocząć biesiadę.
Marynowanie dla uzyskania dodatkowego aromatuMarynaty mogą być stosowane do mięsa, ryb lub warzyw. Dodają one dodatkowego, ciekawego smaku oraz wspaniale pachną. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw potrawę przykrytą przez godzinę (lub więcej). Oto kilka sprawdzonych marynat:
Marynata miodowo-sojowa: 2 łyżki miodu, 4 łyżki sosu sojowego, sok z 2 limonek i 2 rozgniecione całe ząbki czosnku.
Ocet balsamiczny: 60 ml soku z cytryny, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżka posiekanego tymianku, 60 ml octu balsamicznego, 2 rozgniecione całe ząbki czosnku.
Tex-Mex: 2 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżka kminku, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka oregano, 60 ml wody, 2 zmielone całe ząbki czosnku.
Indian Spice: 2 łyżki greckiego jogurtu, 20g świeżej kolendry, 20g świeżej mięty, 1 łyżkę garam masala, ½ czerwonego chili, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, ½ łyżeczki soli morskiej. Wymieszaj wszystkie składniki razem w blenderze.
Przygotuj zdrowy sosSosy potrafią zmienić całkowicie smak potraw, dodając im nowego aromatu. Niestety, bardzo często są one tłuste i niezdrowe. Nie musimy jednak rezygnować z maczania naszego jedzenia w pysznych sosach, wystarczy, że zrobimy takie, które są jednocześnie pyszne jak i zdrowe. Oto kilka propozycji:
Sos jogurtowo-koperkowySkładniki - 150 ml jogurtu greckiego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki posiekanego kopru, 1 łyżeczkę musztardy. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Sos Orzechowy200 ml mleczka kokosowego, 4 czubate łyżki masła orzechowego, łyżka soku z cytryny, łyżka sosu sojowego, łyżka brązowego cukru, szczypta mielonej kolędry, szczypta kuminu, trochę chilli
Mleko kokosowe grzejemy. Dodajemy masło orzechowe oraz pozostałe składniki – wszystko razem gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Uważajmy, by nie przypalić. Podajemy gorące.
Marchew, imbir i kminekSkładniki - 500g marchwi obranych, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki greckiego jogurtu.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Pokrój marchewkę na kawałki, opłucz oliwą z oliwek i kminkiem, piecz w piekarniku przez 15 minut lub do ugotowania. Ostudzić, zmiksować w blenderze z innymi składnikami.
Ryby z grilla są wspaniałeNie tylko kiełbaski i karkówki nadają się na grilla. Filety z łososia są dobrym i zdrowym wyborem. Szczególnie, jeśli ryba wcześniej poleżała w marynacie. Można podawać z jogurtem i sosem koperkowym oraz z kawałkami pieczonych warzyw lub sałatką i kuskusem.
Jeśli czujemy się na siłach spróbujmy upiec całego pstrąga, makrelę, a nawet łososia. Po prostu dopraw rybę tymiankiem i cytryną, a następnie połóż na grillu na kilka minut z każdej strony. Po ugotowaniu skórka powinna być łatwa do usunięcia przed podaniem.
Te kilka rzeczy pomoże nam w przygotowaniu zdrowego, ale nadal wspaniałego, grilla. Jednak przede wszystkim cieszmy się z pogody i dobrego towarzystwa. Niechaj jedzenie będzie tylko pretekstem do miłych, długich spotkań w gronie najbliższych. Bo przecież o to w tym wszystkim chodzi.
Życzymy zdrowego smacznego!
JK