Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Kawa - kwintesencja zdrowia czy smaku? Sensacyjne wyniki ankiety wśród 60plus!
Red, JK, 2022-02-21
Niektórzy uważają, że kofeina i inne właściwości występujące w kawie mają negatywny wpływ na zdrowie w każdym wieku. Jednak często dotyczyć to może tylko picia zbyt dużej ilości kawy w krótkim czasie. Natomiast spożywanie jej w ilościach umiarkowanych, może mieć wiele korzyści zdrowotnych. Przygotowaliśmy listę powodów, które zachęcą do uwzględnienia kawy w swojej diecie oraz pokażemy w jakich formach można i warto spożywać ten jeden z najpopularniejszych napojów na świecie.



Ale najpierw CIEKAWOSTKA!  Wśród uczestników naszej Grupy 60plus.pl na Facebooku (FB) przeprowadziliśmy Ankietę nt. preferencji co do ulubionej kawy!
Przypominamy ją raz jeszcze.

I co nam wyszło?

A zatem taka kolejność co do preferencji - ile osób 60plus pije jaką kawę:
  1.     Kawa sypana zalewana gorącą wodą - (117) czyli aż 52%
  2.     Kawa z ekspresu ciśnieniowego - (56) czyli 25%
  3.     Kawa rozpuszczalna zalewana gorącą wodą - (47) czyli  20%
  4.     Kawa z ekspresu przelewowego z papierowym filtrem - (5) czyli 2%
  5.     Kawa zbożowa - nieznaczne zainteresowanie

W ankiecie na moment zebrania w/w wyników wzięło udział 226 osób pijących kawę. Dziękujemy.
Wyniki w/w Ankiety obrazują stan na 03.10.2018.
Ankieta nie zawiera informacji szczegółowych nt. czy kawa z mlekiem, cukrem, przyprawami, itd.
Respondenci mają swoje sposoby, by ją "upysznić" i dopasować do swoich smaków. Wyborne!
Te sposoby zawarli w komentarzach do ankiety.

Zainteresowanych szczegółami odsyłamy do naszej Grupa 60plus.pl na Facebooku.


A teraz wracamy do artykułu i powodów by spożywać kawę:

1. Zwiększone funkcjonowanie neurologiczne

Umiarkowane spożycie kawy może mieć pozytywny wpływ na działanie mózgu. Kiedy pijemy kawę, kofeina wchodzi do krwioobiegu i podróżuje do mózgu. Ta popularna substancja psychoaktywna pomaga blokować adenozynę, co ułatwia wzrost liczby innych neuroprzekaźników, takich jak dopamina i norepinefryna. Rezultatem jest zauważalny wzrost w funkcjonowaniu, nastroju, pamięci, energii, czujności i czasach reakcji. W skrócie - niewielka dawka kofeiny może wspomóc nasz organizm w lepszym działaniu.

2. Obniżone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

Kilka ostatnich badań udowodniło znaczny spadek ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 u osób pijących jedną lub dwie filiżanki kawy dziennie. Raporty sugerują, że osoby regularnie pijące kawę mogą być o 23 do 50 procent rzadziej narażone na tę chorobę. Jest tak jednak tylko w przypadku spożywania kawy, która nie została napełniona tłustymi śmietankami i dużymi ilościami cukru.

3. Zmniejszone ryzyko chorób zwyrodnieniowych

Kawa może zapewniać ochronę zarówno przed chorobą Parkinsona, jak i chorobą Alzheimera. Według najnowszych badań seniorzy, którzy piją do dwóch filiżanek kawy dziennie, mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Parkinsona nawet o 60 procent. Rutynowi konsumenci tego napoju mogą mieć nawet 65% mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju choroby Alzheimera.

4. Zwiększona ochrona wątroby

Ten bogaty, aromatyczny napar może chronić wątrobę przed różnymi postaciami choroby, w tym marskością wątroby i stłuszczeniem wątroby. Kluczem do rozpoznania tej korzyści jest sposób konsumowania kawy. Kawa z mlekiem, cukrem, sztucznymi substancjami słodzącymi i innymi dodatkami może w rzeczywistości mieć negatywny wpływ na wątrobę i nerki. Jednak picie czarnej kawy w umiarkowanych ilościach może zmniejszyć ryzyko zachorowania na marskość nawet o 80 procent.

5. Zwiększona energia

Kawa jest stymulantem, który może dać szybki zastrzyk energii, kiedy jej najbardziej potrzebujemy. Jednak zbyt dużo tego stymulanta może zostawić nas nadmiernie naładowanych i niespokojnych, co może zakłócić łatwość snu, dlatego najlepiej jest pić kawę w godzinach porannych. Same właściwości aromatyczne uważa się za terapeutyczne, ponieważ wiele osób odczuwa natychmiastową czujność, gdy tylko zapach świeżo zaparzonej kawy uniesie się w powietrzu.


Ile osób tyle preferencji picia kawy.

Ważne jest, aby znaleźć swój ulubiony sposób, który zawsze nam zasmakuje. Nie bójmy się jednak eksperymentować, być może okaże się, że nowy sposób picia kawy okaże się być znacznie lepszy i ciekawszy. Oto kilka naszych propozycji.

Jedną z najpopularniejszych sposobów picia to proste zalanie kawy mlekiem lub śmietanką i dodanie cukru. Ilość każdego z nich zależy od osoby. Popularne proporcje to pół na pół. Można również użyć mleka migdałowego lub mleka sojowego, ale zróżnicować smak naszej kawy. Unikajmy jednak sproszkowanych śmietanek do kawy, ponieważ są one niezbyt zdrowe i mogą się zbrylić po dodaniu.

Szalenie popularną metodą, zwłaszcza we Włoszech, jest picie tzw espresso. Jest to mała filiżanka intensywnej kawy, spełniająca zadanie bardziej pobudzacza i smakowe niżeli towarzyskie z racji swojej małej porcji. Jak właściwie jednak pić to espresso? Otóż bardzo prosto: Gdy już mamy kawę gotową, delikatnie ją mieszamy. Espresso nie jest jednorodne, przez co gruba, syropowata część ma tendencję do opadania na dno. Aby uzyskać zrównoważone wrażenia smakowe, dobrze jest wymieszać małą łyżeczką. Weź łyka. Niech kawa przykryje język. Podawać z (najlepiej) lekko gazowaną wodą. Wypijmy trochę przed wypiciem espresso, aby oczyścić podniebienie oraz po, jeżeli kawa pozostawia nieprzyjemny posmak.


Trzecią popularną metodą picia jest latte - tradycyjnie z mlekiem. Jest to popularny napój ze względu na łagodny i słodki smaki. Latte składa się z jednego podwójnego espresso wymieszanego z gotowanym mlekiem. Jest to również zalecane, ponieważ jest to kawa, mleko i cukier na parze razem. Rezultatem jest pienisty i pyszny napój.

Latem ciekawą opcją jest kawa mrożona. Niektórzy ludzie po prostu nie są fanami gorących napojów. Jeśli jednak chcemy wypić normalną filiżankę kawy, spróbujmy kawę mrożoną lub zimną.

Jeśli jednak zwykła, sypana kawa nam nie wystarcza i chcemy poszerzyć horyzonty - spróbujmy wciągnąć się w ten wspaniały świat aromatów. Wyjdzie to nam na zdrowie oraz spróbujemy różnych smaków.
Kupujmy różne rodzaje kaw. Jeśli mamy dostęp do sklepu z kawą, jesteśmy na wygranej pozycji. Zapytajmy ich o popularne mieszanki. Jeśli wyznamy, że jesteśmy nowi, sprzedawca na pewno poleci nam coś na dobry początek i pomoże łagodnie wejść w świat picia kawy.

Zdecydujmy, jak zaparzyć. Istnieje wiele różnych sposobów parzenia kawy. Jednym z najlepszych sposobów jest użycie francuskiej prasy lub przelewu. Tego typu ekspresy do kawy nie pozwalają na dłuższą pracę kawy nad palnikiem, więc zachowują smaki i nie palą kawy. Warto również rozważyć rozpoczęcie od zwykłej kawiarki, kosztujące grosze, a pozwoli na dobry start przygody z kawą.


Jeśli chcemy dowiedzieć się więcej - polecamy książkę “Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie” autorstwa Iki Graboń. Interesująca opowieść o tym wspaniałym napoju. W księgarniach i e internecie znajdziecie mnóstwo informacji o kawie.  Zachęcamy do poszerzania wiedzy i cieszenia się z każdego łyku przy rozmowie z bliskimi.

Redakcja, JK

SZLACHETNE ZDROWIE
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl