Muzea w Polsce kojarzą Ci się z nudą i szkolnymi wycieczkami? Myślisz, że to tylko zbiory starych przedmiotów? Z naszą listą kulinarnych polskich muzeów szybko zmienisz zdanie!
Tym razem zabieramy Cię na wycieczkę tropem turystyki kulinarnej i prezentujemy najciekawsze muzea w Polsce. Dzięki nim, poznasz różne regiony Polski od kuchni, zgłębisz historię naszego kraju oraz spróbujesz lokalnych przysmaków. A do domu wrócisz z głową pełną inspiracji. Bo Polska jest piękna i pełna nieodkrytych atrakcji. Zachęcamy do zwiedzania! Oczywiście teraz na to nie czas, ale warto już zaplanować kierunki wyjazdów na okres po pandemii.
Nowoczesne muzea w Polsce odpowiedzią na zmiany społeczne
Do niedawna turystyka koncentrowała się przede wszystkim na historii miejsca, jego architekturze i sztuce. Nierzadko mieliśmy do czynienia z tzw. “odhaczaniem” atrakcji. Takie podejście jednak się zmienia i współczesny turysta poszukuje czegoś więcej. Poszukuje autentycznych przeżyć i namacalnego kontaktu z kulturą odwiedzanego kraju.
Z Włoch do Polski
Turystyka kulinarna narodziła się we Włoszech i szybko opanowała inne kraje Europy Zachodniej. Na podstawie swoich kulinarnych doświadczeń podróżnicy piszą blogi i książki. Czasem idą nieco dalej i przeprowadzają się do odwiedzonego kraju. Czy decyduje o tym kuchnia? Niewątpliwie jest jednym z czynników. Bo cóż jest lepszego niż sezonowe potrawy, regionalne przysmaki i zdrowe, pochodzące ze sprawdzonego źródła produkty.
Kulinarne podróże w duchu slow
To właśnie z potrzeby podróżowania w duchu slow narodził się trend na turystykę kulinarną. Pozwala ona turyście poznać kulturę i historię poprzez lokalne specjały i prawdziwie delektować się podróżą. Wbrew pozorom, lokalna kuchnia jest fantastycznym źródłem historii, anegdot i może okazać się rajem dla naszego podniebienia.
O popularności tego rodzaju podróżowania świadczą również muzea kulinarne.Wielu z nas omija muzea w Polsce ze względu na ich stałość, brak dynamizmu podczas zwiedzania i brak angażujących treści. A takie doznania daje właśnie między innymi jedzenie, smakowanie i delektowanie się regionalnymi potrawami. To czynny udział w procesie zwiedzania, nie tylko oglądanie wystawy. W związku z tym, muzea w Polsce i na świecie przechodzą zmiany, rozwijają się i bardziej nastawiają na odwiedzających.
Na przykład we włoskiej prowincji Parma znajdziemy Muzeum Makaronu, Muzeum Pomidora czy Muzeum Szynki, a w chorwackiej Puli – Muzeum Oliwy. Coraz więcej przybywa takich muzeów w Polsce. Specjalnie dla Was prezentujemy najciekawsze z nich.
Muzea w Polsce – tu królują tradycyjne wypieki
To, że polska kuchnia obfituje w wiele pysznych potraw, wiemy od zawsze. Bez trudu wymienimy bigos, pierogi czy staropolski żurek. Jednak żadna z tych regionalnych potraw nie doczekała się muzeum w Polsce poświęconego historii i wyrobowi. Wśród kulinarnych muzeów królują wypieki. Które są naszym narodowym kulinarnym symbolem?
Żywe Muzeum Piernika w Toruniu
To miejsce nie wygląda jak standardowe muzea w Polsce! I nie ma nic wspólnego z biernym oglądaniem ekspozycji – to interaktywność w czystej postaci. Odwiedzając toruńskie Żywe Muzeum Piernika należy nastawić się raczej na ręce pobrudzone mąką i zagniatanie ciasta na piernik. Wchodząc do obiektu, dwukrotnie przeniesiemy się w czasie.
Najpierw do średniowiecza, gdzie poznamy tajniki wyrobu piernika i przygotujemy własne ciasto. Następnie w XX wiek, gdzie zobaczymy np. oryginalne maszyny służące do wypieku piernika i weźmiemy udział w artystycznych warsztatach dekorowania tego wypieku.
Jeśli odwiedzasz muzea w Polsce ze względu na historię Polski i jej tradycje, to trafiłeś w idealne miejsce! Oprócz warsztatów, w muzeum zobaczymy także historię miasta i poznamy sposoby pakowania i promocji pierników dawniej. A wszystko to z humorem i dla wszystkich!
Koszt wstępu: Bilet wstępu dla osoby dorosłej kosztuje 17 zł, dzieci i młodzież do 26 roku życia 12 zł.
Adres: ul. Rabiańska 9, Toruń.
Więcej informacji na stronie: https://muzeumpiernika.pl/
Rogalowe Muzeum Poznania
Co roku w okolicach 11 listopada w większości polskich piekarni i cukierni stery przejmuje jeden wypiek – Rogal Świętomarciński. Ten pyszny rogal z nadzieniem z białego maku powstał już ponad 150 lat temu i ma status Chronionego Oznaczenia Geograficznego, co oznacza, że może powstać tylko w Wielkopolsce, według konkretnej receptury.
Jeśli chcesz poznać przepis na Rogala Świętomarcińskiego, przygotować go przy użyciu tradycyjnych narzędzi cukierniczych, a na koniec oczywiście go spróbować, koniecznie odwiedź Rogalowe Muzeum Poznania. Dla fanów słodkości takie muzea w Polsce to prawdziwa gratka! Mieści się się w renesansowej kamienicy z widokiem na poznańskie koziołki. Dodatkowo, przy okazji wizyty w placówce nauczysz się kilku zwrotów w poznańskiej gwarze i dowiesz się nieco o historii miasta.
Koszt wstępu: Bilet wstępu dla osoby dorosłej kosztuje 18 zł.
Adres: Stary Rynek 41/2, Poznań.
Więcej informacji na stronie: http://rogalowemuzeum.pl
Muzeum Chleba w Radzionkowie
W muzeum zgromadzone zostały w eksponaty zbierane przez wiele lat. Znajduje się tam wszystko to, co związane jest z wytwarzaniem chleba. Są to między innymi tematyczne pocztówki, maszyny i urządzenia, narzędzia, wyposażenie wnętrz, dokumenty z okresu XIX i XX wieku oraz archiwalne dokumenty z XVI i XVII wieku. Ideą i misją muzeum jest jest kultywowanie i nauka szacunku do chleba oraz związanych z nim tradycji i zwyczajów.
Twórcy muzeum chcą również uświadamiać, że spośród wypieków, Polski chleb nie ma sobie równego! Na miejscu można własnoręcznie uformować i upiec pieczywo, co przybliża pracę piekarzy. Po zrobieniu chleba jest możliwość zjedzenia go oraz zakupu pamiątek.
Czy istnieją takie inne muzea w Polsce i za granicą? Muzeum jest jedynym poświęconym piekarstwu i ciastkarstwu obiektem w krajach Europy Wschodniej, porównywalne jedynie z podobnymi placówkami w Niemczech, Szwajcarii i Francji.
Koszt wstępu: 20 zł
Adres: ul. Z. Nałkowskiej 5, Radzionków
Więcej informacji na stronie: http://www.muzeum-chleba.pl
Muzeum Miodu Pszczółkowskiego
Jeśli Twoja wiedza o pszczołach zaczyna się i kończy się na tym, że dają miód – pora to zmienić! Takie muzea w Polsce to skanseny dla pożytecznych zagrożonych pszczół. Najlepiej odwiedzić Muzeum Miodu Pszczółkowskiego, w którym dowiesz się więcej po pierwsze o samych pszczołach i ich roli w środowisku, ale także o pracy pszczelarza. Zawód ten, po latach zaczyna przeżywać swój renesans.
Eksponaty w muzeum podarowane przez miejscowych pszczelarzy, obejmują m.in. stuletnią maszynę do odwirowywania miodu czy kolorowe ule w postaci kościółka, wiatraka lub piekarni. W ramach wizyty nauczysz się odlewać świeczki z wosku pszczelego i spróbujesz Miodu Pszczółkowskiego. Jeśli standardowe muzea w Polsce znudziły Twoje dzieci, tutaj z pewnością ucieszy je możliwość przymierzenia kapelusza bartnika z siatką i gry w woskowe domino.
Zwiedzanie możliwe po uprzednim kontakcie telefonicznym – tel. 58 683-90-01.
Adres: ul. Kościelna 8A, Pszczółki.
Muzeum oscypka – tylko w Zakopanem!
Nie istnieją inne muzea w Polsce, w którym zasmakujesz sera jedynego w swoim rodzaju. Oscypek to najbardziej charakterystyczny ser, który obecnie można kupić wszędzie. A jednak – prawdziwy wędzony możemy wytworzyć i spróbować tylko tam!
Pod okiem prawdziwych baców będziemy mogli wytworzyć własny oscypek w wybranym przez nas kształcie. To wyjątkowe muzeum pozwoli nam posmakować różnego rodzaju serów i nauczyć się rozpoznawać z jakiego mleka były wytworzone!
Jest to zwiedzanie połączone z warsztatami. Uczestnicy biorą więc czynny udział w wytwarzaniu sera, poznając jednocześnie tradycyjne sprzęty pasterskie. Takie muzea w Polsce są zatem okazją do integracji całej rodziny i edukacji poprzez zabawę!
Koszt wstępu: bilet normalny 25 zł, ulgowy 20 zł.
Adres: ul. Jagiellońska 28, Zakopane
Więcej informacji na stronie: https://muzeumoscypka.pl/
Piwne muzeum w Polsce – Browar Żywiec
Polska stoi produkcją piwa. W związku z tym, niemało jest browarniczych muzeów w Polsce, a są one zwykle zlokalizowane przy browarach, które można zwiedzać. Najciekawsze naszym zdaniem jest Muzeum Browaru Żywiec, który działa w Żywcu już od 1856 roku! Jest jednym z obiektów Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego wyróżnionym tytułem Gwiazdy Techniki. Od 2010 r. jest tzw. punktem kotwicznym Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego.
Muzeum mieści się w 18 wykutych w skale salach. Zwiedzając browar poznasz składniki, z których powstaje złocisty trunek, przejdziesz się XIX-wieczną uliczką, zobaczysz wnętrze galicyjskiej karczmy i ówczesny sklep kolonialny. Zobaczysz także, jak wyglądały pierwsze tablice reklamujące piwo Żywiec, obejrzysz historyczne szklanki i kufle, a także dowiesz się, do czego służyły żetony piwne. A na koniec – orzeźwisz się podczas degustacji miejscowego piwa.
Koszt wstępu: Bilet wstępu dla osoby dorosłej kosztuje 30 zł – obejmuje zwiedzanie muzeum i browaru oraz 0,5 l piwa lub napoju owocowego. Bilet dla dzieci i młodzieży obejmuje zwiedzanie tylko muzeum i napój owocowy. Kosztuje 15 zł
Adres: ul. Browarna 88, Żywiec.
Więcej informacji na stronie: https://muzeumbrowaru.pl/pl/muzeum
Muzeum wina w Polsce? To możliwe – w Zielonej Górze!
Coraz więcej Polaków interesuje się turystyką winiarską, czyli enoturystyką. Ale nie każdy wie, że w temacie produkcji wina nasz kraj również ma się czym pochwalić. A konkretnie – ziemia lubuska, gdzie istnieje długoletnia tradycja wytwarzania win. Pierwsze wzmianki o tamtejszym winie pochodzą już z początku XIV wieku!
Stolica regionu, Zielona Góra, to najdalej na północ wysunięte miejsce w Europie, gdzie istnieją winnice. W 2006 r. powstało tam Muzeum Wina. Ekspozycja pozwoli Ci poznać historię rozwoju winiarstwa, a także tajniki produkcji wina, dzięki zrekonstruowanej linii technologicznej. Zobaczysz, jak wyglądają np. prasy winiarskie, urządzenia do korkowania i etykietowania, czy też narzędzia do uprawy winorośli.
Koszt wstępu: Bilet wstępu dla osoby dorosłej kosztuje 10 zł.
Adres: al. Niepodległości 15, Zielona Góra.
Więcej informacji na stronie: http://mzl.zgora.pl/wystawy/muzeum-wina/
Muzeum Polskiej Wódki w stolicy
Muzeum Polskiej Wódki to zupełna nowość na mapie turystycznej Warszawy. Zlokalizowane jest w zabytkowym, neogotyckim budynku dawnych zakładów Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”, w których rozlewano takie kultowe marki wódek jak Luksusowa i Wyborowa. Główna ekspozycja mieści się w budynku Zakładu Rektyfikacji, czyli tam, gdzie ze spirytusu usuwa się wszelkie zanieczyszczenia i uzyskuje krystalicznie czystą wódkę.
Podczas wizyty w muzeum odwiedzisz wirtualną pracownię średniowiecznego alchemika, poznasz tajniki warsztatu gorzelnika. Dowiesz się też jakie związki z polityką ma wódka i zobaczysz od kuchni pracę barmana. Na koniec spróbujesz znakomitej polskiej wódki. Muzeum oferuje również pakiety szkoleń, a za swój cel stawia edukację w dziedzinie odpowiedzialnego spożywania alkoholu.
Koszt wstępu: Bilet wstępu dla osoby dorosłej kosztuje 40 zł.
Adres: Centrum Praskie Koneser, pl. Konesera 1, Warszawa.
Więcej informacji na stronie: https://muzeumpolskiejwodki.pl/
Zagroda Śledziowa w Starkowie niedaleko Ustki
Planujesz urlop w Ustce i okolicach? Koniecznie dodaj na listę miejsc do odwiedzenia Zagrodę Śledziową w Starkowie, położoną na trasie ze Słupska do Ustki. Zobaczysz tu, jak w ciągu ostatniego tysiąclecia zmieniły się metody połowu śledzi oraz obejrzysz kolekcję opakowań i konserw na śledzie z ostatniego stulecia. Na koniec spróbujesz śledzi przyrządzonych na kilkanaście sposobów – w klasycznej i bardziej oryginalnej odsłonie. Zagroda Śledziowa ma też w planach serwowanie śledziowych frytek! Na terenie zagrody znajdziesz też sklep z pamiątkami i wędzarnię ryb. Muzea w Polsce gdzie można spróbować lokalnych specjałów stanowią idealne dopełnienie każdej wycieczki!
Koszt wstępu: Bilet wstępu dla osoby dorosłej kosztuje 5 zł. Degustacja śledzi jest dodatkowo płatna.
Adres: Starkowo 13, Ustka
Starkowo znajduje się tylko 20 min. samochodem od Ustki!
Kulinarne muzea w Polsce i nie tylko
Każdy region naszego kraju słynie z lokalnych przysmaków, dlatego muzea w Polsce związane z jedzeniem uatrakcyjniają swoją ofertę, a ich lista nieustannie się powiększa. Jednak turystyka kulinarna to nie tylko muzea, ale również festiwale jedzenia skupione na przykład na konkretnych produktach, między innymi Festiwal Pieroga, Ziemniaka, czy Święto Ogórka. Inne ciekawe festiwale kulinarne w Polsce można znaleźć na stronie krytykkulinarny.pl.
Alternatywą dla poznawania regionalnych smaków są wszelkiego rodzaju karczmy, zajazdy i bary. O to, co dobrego zjeść i gdzie, najlepiej zapytać też mieszkańców regionu, do którego się wybieramy. Będą wiedzieli co jest najlepsze. Zachęcamy również do zapoznania się z menu restauracji przy hotelach znajdujących się w naszej ofercie! Taki sposób zwiedzania naszego kraju oraz muzea w Polsce to doskonała propozycja dla całych rodzin i sposób na poznanie kraju od kuchni. Warsztaty, jedzenie i smakowanie regionu wszystkimi zmysłami integruje i jest dobrą zabawą dla każdego. Smacznego zwiedzania!