Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce Szefowie Kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.
Ósma edycja festiwalu potrwa od 12 lutego do 1 marca 2020 roku i odbędzie się w ośmiu regionach Polski. Organizatorzy wraz z 70-cioma najwybitniejszymi restauracjami zapraszają na ogólnopolski cykl tematycznych przygód kulinarnych.
Po raz pierwszy zadaniem wiodących polskich Szefów Kuchni jest przygotowanie pięciodaniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się z festiwalowymi Gośćmi swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi.
Inspiracją dla nowej formuły Festiwalu były zarówno najpiękniejsze tradycje restauracyjne, jak i zeszłoroczne odwiedziny Massimo Bottury na Fine Dining Week, dzięki marce Grundig - mówi Maciek Żakowski, współorganizator festiwalu -
Celem festiwalu jest promocja najwyższej jakości sztuki restauracyjnej, a najwybitniejsi Szefowie Kuchni niemal od zarania restauracji ponad 200 lat temu tworzyli i tworzą tematyczne podróże kulinarne dla Gości. Skupiają się przy tym zarówno na regionach i kulturach kulinarnych, jak i coraz częściej bardziej abstrakcyjnych myślach, czy inspiracjach - podkreśla.
W festiwalu weźmie udział ponad 70 restauracji z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. Są to najwybitniejsze restauracje nagradzane m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau, otrzymujące najwyższe noty recenzentów i influencerów kulinarnych.
W samej Warszawie w festiwalu weźmie udział niemal 30 restauracji, a wśród nich: alewino, Amber Room, Brasserie Warszawska, Marconi w Hotelu Bristol, N31 by Robert Sowa, Warszawska. Zadebiutują m.in. Forty, Koneser Grill oraz Oficyna w Pałacu Rozalin pod Warszawą.
Podczas
Fine Dining Week będzie można skosztować dań w specjalnych cenach festiwalowych
129 zł za osobę. Szefowie Kuchni z najlepszych restauracji w kraju zaserwują Gościom
autorskie pięciodaniowe menu tematyczne dzieląc się z nimi swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz swojej twórczości kulinarnej. Podczas zimowej edycji Fine Dining Week do każdego lunchowego posiłku Goście otrzymają kieliszek Martini Prosecco gratis. Pozostali będą mieli możliwość nabycia aperitivo w promocyjnej cenie 12 zł.
Każda z ponad 70 restauracji przygotowała na festiwal unikalne tematyczne propozycje kulinarne, wśród nich Goście znajdą m.in. “Klasyka kulinariów w regionalnym wydaniu” w Marconi w Hotelu Bristol, “Uczta z kaczką” w Papu, “Muszle & Perły” w Mood, “Skarby Starego Kleparza“ w Filipa 18 Food Wine Art, “Podróż w Karkonosze” w Nowy Świat, “Zimowe smaki morza” Rada Miasta, “Dania gotowane na żywym ogniu” w Plado, “Opowieści z bukowego lasu” w Bukowy Park, “Bakaliowe vege story“ w Grape, “Atlantycka Bryza” w Delicja, “Zimowe opowieści” w Quale.
Wszystkie propozycje restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie menu tematyczne wraz ze szczegółową informacją na temat znajdują się na stronie festiwalu www.FineDiningWeek.pl. Festiwal potrwa od 12 lutego do 1 marca. Rezerwacji stolików można dokonywać już teraz online na stronie festiwalu.
Powyższa informacja za organizatorem Restaurant Week.
Redakcja portalu www.60plus.pl przekazuje powyższą ofertę 70 restauracji w celach informacyjnych.
Wspieramy polskich restauratorów i pochwalamy każdą inicjatywę, która zachęca do wyjścia z domu, spotkania się z innymi oraz - w tym przypadku - poznawania wyrafinowanych smaków kuchni. Zauważamy jednakże, że oferta FineDiningWeek z pewnością może być dość ekskluzywna cenowo dla wielu naszych czytelników. Ale jeśli ktoś z Państwa chciałby skorzystać, to informacje uzyskacie Państwo u organizatorów na wskazanej powyżej stronie. A rezerwacje już ruszyły.
Redakcja