Rodzinny obiad to niewątpliwie jeden z najważniejszych punktów dnia. Wspólny posiłek w wielu przypadkach jest często jedyną okazją do spotkania się wszystkich domowników przy stole. Co zatem podać, żeby było szybko, smacznie i każdemu smakowało?
Sprawdź pomysły na oryginalne propozycje obiadowe dla zaproszonych gości lub całej rodziny!
Oryginalny obiad dla całej rodziny
Tradycyjny polski obiad, składający się z rosołu, kotleta schabowego i ziemniaków, nie zawsze musi królować na naszych stołach. Coraz częściej przekonujemy się do niestandardowych przepisów.
Jeśli szukasz dania, którym zaskoczysz domowników, możesz sprawdzić oryginalne i proste przepisy od czeskich blogerek Markety i Kayi. Jak to w kuchni czeskiej, nie wygląda to na wybitnie zdrowe potrawy, ale jakby ktoś chciał od czasu do czasu pozwolić sobie na takie smaczki, to propozycja wygląda ciekawie.
Przekładane kurczakiem frytki, nadziewane pieczarki zapiekane z serem czy kulki mięsne z pomidorowym dipem z pewnością zachwycą smakiem gości lub rodzinę!
PRZEKŁADANE FRYTKI• 1 paczka frytek Crispers od McCain
• sól
• 200g pieczonego kurczaka, poszarpanego na kawałki
• 2 łyżki kukurydzy z puszki
• 1 zielona cebulka
• łyżka fasoli z puszki
• garść tartego sera cheddar
Frytki Crispers upiec w piekarniku na złoty kolor według przepisu umieszczonego na opakowaniu i posolić. Upieczone frytki przełożyć do naczynia do zapiekania i warstwami układać na nich pieczone mięso z kurczaka, kukurydzę, drobno pokrojoną zieloną cebulkę i fasolę. Górę posypać serem cheddar i zapiekać w temperaturze 200 °C przez około 10 minut, dopóki produkty się nie podgrzeją, a ser nie rozpuści.
NADZIEWANE PIECZARKI ZAPIEKANE Z SEREM
• 1 paczka frytek McCain Crispers
• 8 szt. większych pieczarek
• 200 g żółtego sera - gouda albo cheddar
• 200 g szynki w jednym kawałku
• 1 jajko
• 1 opakowanie pomidorków cherry
• 1 kubek kwaśnej śmietany
• 1 czerwona cebula
• sól i pieprz
Kapelusze pieczarek należy oczyścić i usunąć nóżki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przygotować farsz: pokroić w kostkę szynkę, ser, czerwoną cebulę i pomidorki, następnie wymieszać z jajkiem. Nadziewać kapelusze pieczarek farszem i piec w piekarniku około 20 minut. Frytki McCain Crispers przygotować według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Serwujemy jako jedno danie z dodatkiem dipu, przyrządzonego z kwaśnej śmietany i reszty drobno pokrojonej czerwonej cebuli, soli i pieprzu.
KULKI MIĘSNE Z POMIDOROWYM DIPEM• 1 paczka frytek McCain Crispers
• 600 g mielonego mięsa wieprzowego
• 1 jajko
• 1 mała cebula
• posiekane zioła
• garść bułki tartej
• sól i pieprz
• 4 pomidory (świeże albo z puszki)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• garść świeżych ziół
• sól, pieprz
• 1 papryczka chili
Mielone mięso wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, jajkiem i tartą bułką. Formować z masy małe kulki wielkości piłki pingpongowej. Pulpeciki obsmażyć na patelni z każdej strony, następnie dopiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upiec frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Przygotować dip z pomidorów z puszki albo świeżych, sparzonych pomidorów, obranych ze skórki. Wsypać do miksera pomidory, posiekany czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, sól, pieprz, ewentualnie kawałek papryczki chili i zblendować na gładką masę. Kulki mięsne serwujemy z pomidorowym dipem i streetfoodowymi frytkami McCain Crispers.
SMACZNEGO!
Przepisy na bazie informacji z McCain www.mccain.pl