Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby było pełnowartościowe i zapewniało energię na długie godziny. Granola pod pierzynką z pieczonej śliwki to sprawdzona recepta nie tylko na smaczny posiłek, ale również aktywny poranek.
To ostatnie dni lub tygodnie na świeże owoce śliwek. Gdy jeszcze gdzieś się uchowały, zadbajmy o ich smaczne wykorzystanie. Jeśli już jest za późno na świeże owoce, możemy sięgnąć po mrożone śliwki lub sięgnąć po ten przepis w kolejnym sezonie.
A zatem, do dzieła!
PRZEPIS
Składniki (3 porcje):
· 1 kg śliwek
· 4 łyżki cukru trzcinowego
· ulubiony jogurt np. kozi czy owczy
· 1/2 szklanki migdałów w płatkach
· 4 garście granoli
· 2 łyżki masła
· 1/2 łyżeczki cynamonu tartego
Wykonanie:1. Umyj śliwki, pozbądź się pestek. Wyłóż je do formy do pieczenia, posyp cukrem, cynamonem, dodaj masło.
2. Śliwki piecz w temp. 200°C do miękkości. W trakcie pieczenia zawartość foremki 2–3 razy zamieszaj.
3. Wyłóż do misek gorące śliwki, dodaj migdały, granolę oraz jogurt.
4. Danie można podawać na ciepło, ale także nadaje się do zabrania ze sobą np. do pracy.
Smacznego i zdrowego poranka!