W okresie jesienno-zimowym powinniśmy ze szczególną uwagą dbać o swoje zdrowie i z uwagą dobierać składniki codziennej diety. Dla urozmaicenia jadłospisu warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce. Proponujemy odżywczą przekąskę na bazie dyni, bananów, masła orzechowego i wody.
Składniki (4 porcje):
· Woda np. Mama i ja, ilość według uznania
· 1 średnia dynia hokkaido
· 2 banany
· 2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C z termoobiegiem lub do 220°C bez niego.
2. Dynię umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki.
3. Ułóż dynię na foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do miękkości i lekkiego zbrązowienia przez ok. 30 minut. Odstaw do przestudzenia.
4. Zmiksuj dynię, banany i masło orzechowe z wodą Mama i ja do konsystencji, jaka Ci odpowiada.
5. Smoothie można spożyć od razu albo zabrać ze sobą na spacer lub do pracy.
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
A skoro dla dzieci to i dla osób w każdym wieku.