20 marca obchodzimy międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To dobry moment, by uświadomić sobie, że coraz większa liczba Polaków celebruje to święto przez cały rok. Jak wynika z raportu „Atlas mięsa 2022”, 44%. ankietowanych spożywa coraz mniej mięsa, a 8% deklaruje, że stosuje diety bezmięsne – wegetariańską lub wegańską. Wśród osób między 18 a 24 rokiem życia odsetek ten wrasta do 10%. Ich menu wcale nie jest przez to uboższe w białko i inne niezbędne wartości odżywcze. Udowadniamy to na co najmniej 3 sposoby – prezentujemy przepisy na dania główne, które zasmakują także amatorom schabowego.
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa po raz pierwszy obchodzono w 1985 roku w USA jako Great American Meatout. Inicjatorem tego wydarzenia była Farm Animal Rights Movement (FARM), krajowa organizacja non-profit, która od 1976 roku promuje prawa zwierząt i weganizm. Prawdziwa dieta bezmięsna nie polega na jedzeniu substytutów mięsa, czyli żywności, która może mieć smak, konsystencję lub wygląd podobny do mięsa, ale go nie zawiera. Cała sztuka polega na tym, by spożywać zróżnicowaną gamę pełnowartościowych produktów roślinnych oraz nabiału, aby zapewnić sobie optymalne spożycie kluczowych mikroelementów i białka.
Jesteś tym co jeszChyba nie ma osoby, która nie zetknęła się ze zdaniem „jesteś tym, co jesz”. To popularne wyrażenie często pada w rozmowach na temat zdrowia, dobrego samopoczucia i niezaprzeczalnego związku między jedzeniem a naszym ciałem. To m.in. dlatego coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego coraz większą wagę przywiązujemy nie tylko do składu kupowanych produktów spożywczych, ale także źródła pochodzenia surowców i całego procesu produkcji.
W zgodzie z wyznawanymi wartościamiTo, co ostatecznie ląduje w naszych zakupowych koszykach, może być krytycznym odzwierciedleniem naszych wartości i stylu życia. Dlatego m.in. tak chętnie sięgamy po produkty, które powstają przy użyciu lokalnych surowców. Należą do nich polskie produkty mleczarskie, które zdobywają uznanie także poza granicami naszego kraju. – Pewność, co do tego, że nasze surowce są najwyższej jakości, zyskujemy dzięki stałej współpracy z zaufanymi dostawcami mleka z lokalnych gospodarstw. – tłumaczy Ewa Polińska, ekspert z MSM Mońki, jednego z najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. - Aż 97% mleka, z których powstają nasze sery, skupujemy w klasie ekstra. W połączeniu z najnowocześniejszą technologią powstają produkty, które cieszą się ogromnym uznaniem. – dodaje.
Jeśli nie mięso, to co?Stylem odżywiania, który zachęca do spożywania głównie pokarmów roślinnych, jednocześnie dopuszczając od czasu do czasu mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, jest fleksitarianizm. Osoby, które decydują się w ogóle nie jeść mięsa, robią to z wielu różnych powodów. Niektórzy po prostu wolą nabiał, owoce i warzywa od piersi z kurczaka i filetu mignon. Warto zauważyć, że wśród takich osób można dodatkowo wyodrębnić grupy, które np. jedzą tylko owoce (frutarianizm), wyłącznie surowe pokarmy roślinne (witarianizm) czy też wyłączają z diety mięso, ryby i jajka, ale spożywają nabiał (laktowegetarianizm).
Bezmięsnie, ale smacznie i wartościowoKażda komórka w ludzkim ciele zawiera białko. Podczas trawienia pokarmy białkowe są rozkładane na części zwane aminokwasami egzogennymi. Ten niezbędny do życia składnik musimy sobie dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi sam go wytwarzać. O ile mięso jest jednym ze źródeł białka, to nie jedynym. Osoby, które go nie spożywają, oprócz warzyw, w których występuje białko (np. soja, fasola, rośliny strączkowe), mogą z powodzeniem sięgać po sery żółte. – Oprócz cennych dla zdrowia minerałów, takich jak cynk, miedź, wapń i witamin (D, E, B), sery żółte są bogate w tryptofan. Ten aminokwas, oprócz wzmacniania układu nerwowego, bierze także udział w wytwarzaniu serotoniny, zwanej potocznie hormonem szczęścia. – wyjaśnia ekspertka z MSM Mońki. Nic dziwnego, że tak wielu wegetarian tak często się uśmiecha.
Nie chcemy nikogo namawiać do zmiany nawyków żywieniowych, niemniej zachęcamy do wypróbowania poniższych przepisów – być może okazja nadarzy się właśnie 20 marca? Wszystkie 3 propozycje są bez mięsa, ale za to z pysznym serem i warzywami. Niech smak sam się obroni!
Risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflowąSkładniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 300 g świeżych pieczarek
- 300 g ryżu arborio
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- 2 łyżki oliwy truflowej
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż na lekko złoty kolor. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, posól, podduś przez kilkanaście minut i odstaw.
Do osobnej patelni (lub w rondlu) wlej kolejne 3 łyżki oliwy, wsyp ryż, wymieszaj i smaż przez krótką chwilę. Następnie wlej połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotuj na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolej wino, kolejną część wywaru i dalej gotuj, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodaj wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na kilka minut.
Gorące risotto wyłóż na talerze, posyp utartym serem i skrop oliwą truflową.
Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 600 g świeżego szpinaku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 250 g sera Aldamer MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodaj szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość podduś parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudź, dodaj jajko i ser pokrojony w kostkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek połóż łyżkę farszu, złóż ciasto na pół, narożnik do narożnika i sklej boki za pomocą widelca. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.
Podawaj z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.
Makaron orecchiette z brokułami i serem Monieckim
Składniki:
- 250g makaronu orecchiette
- 1 świeży brokuł
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- ½ pęczka świeżej mięty
- 200g sera Monieckiego MSM Mońki
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Brokuł podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 1 minutę. Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i krótko podsmażaj, uważając, żeby się zbytnio nie zrumienił. Następnie dodaj brokuły, świeżo ugotowany na półtwardo makaron oraz pieprz do smaku. Całość wymieszaj i chwilę podsmaż. Wyłóż na talerze i posyp startym żółtym serem. Każdą porcję obficie udekoruj listkami mięty.
Smacznego!