Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Chcesz błysnąć przez rodziną czymś pysznym? 4 proste przepisy kulinarne
AP, 2023-08-24
Przychodzą goście. Znajomi czy rodzina. A może dzieci z wnukami? Co ugotować, co podać? Tak aby się nie narobić, nie wydać fortuny, a przy tym pokazać się z dobrej strony i ... zaskoczyć jakimś nietypowym i smacznym daniem. Jest tyle przepisów w internecie i w gazetach, ale trudno się zdecydować. Zerknij jednak na te przepisy MSM Mońki. Może Cię zainspirują?!





Chłodnik ogórkowo-miętowy z wiórkami sera Nadbiebrzańskiego
Składniki:
- 5 średnich świeżych ogórków gruntowych
- 200 g żółtego melona
- 1 pęczek świeżej mięty
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 150 g sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
- ziarenka czerwonego pieprzu

Wykonanie:
Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać startym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu.


Rolada drobiowa z brokułami i Aldamerem
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- ½ świeżego brokułu
- 200 g sera Aldamer MSM Mońki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Filety rozbić tłuczkiem i ułożyć ze sobą tak, żeby uzyskać jeden duży płat. Doprawić solą i pieprzem. Brokuły porozdzielać na różyczki i wymieszać z serem utartym na grubych oczkach. Następnie wyłożyć na filety z kurczaka. W miarę ciasno zrolować i położyć łączeniem do dołu na natłuszczonej blaszce. Roladę natłuścić olejem i piec w piekarniku w temp. 200oC przez ok. 30 minut. Podawać jako ciepłe danie lub na zimno w plastrach, jako przekąskę.


Zawijasy pieczarkowo-serowe w boczku wędzonym
Składniki:
- 12 świeżych dużych pieczarek
- 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 12 plasterków wędzonego boczku surowego
- grubo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200oC aż do ładnego zrumienienia boczku.


Pierogi z ziemniakami, serem Gouda i czarnuszką
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml wrzącej wody
- jajko
- szczypta soli
- 20 g masła
Nadzienie:
- 500 g ziemniaków
- 300 g sera gouda w kostce MSM Mońki
- 100 g cebuli
- sól, pieprz
- czarnuszka

Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle na złoty kolor. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Zmiel ugotowane ziemniaki z cebulką w maszynce do mięsa i zetrzyj ser na tarce. Dodaj sól, pieprz i czarnuszkę. Dokładnie wymieszaj.
Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszaj razem i zagnieć aż ciasto stanie się gładkie. Możesz to zrobić ręcznie lub używając robota kuchennego.
Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienki placek, możesz delikatnie podsypać stół mąką.
Wytnij kółka szklanką lub pierścieniem kucharskim. Delikatnie rozciągnij ciasto w palcach i nałóż łyżkę farszu. Złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. Układaj na stolnicy podsypanej mąką.


SMACZNEGO!
"Palce lizać po same łokcie".



SMACZNIE I ZDROWO
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl