Wiosenna sałatka z żółtym serem i kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g żółtego sera Aldamer MSM Mońki
- duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola)
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 ogórek konserwowy (można zamienić na świeżego zielonego ogórka)
- 150 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie. Sałatę poszarpać, a ser, ogórka i papryki – pokroić. Składniki wymieszać z kukurydzą. Jogurt naturalny przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy kurczak lekko wystygnie, ułożyć go na sałatce, a całość polać doprawionym jogurtem.
Grillowane papryki z pikantnym farszem
Składniki:
- 3 świeże papryki kolorowe
- 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym)
- 1,5 łyżeczki płatków chili
- 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól do smaku.
Wykonanie:
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem. Podawać z bagietką pszenną.
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 pierś z kurczaka
250 g szpinaku
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła MSM Mońki
30 dag sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
200 g śmietanki 30%
1 jajko
przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i lekko podgotowujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, przyprawiając do smaku. Szpinak podsmażamy na maśle, dodając rozgnieciony czosnek. Następnie przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce mieszamy śmietankę z jajkiem i powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej 30 minut.
Smacznego!
Przepisy dzięki uprzejmości agencji Commplace.