Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Przepisy kulinarne - proste a smaczne. Sprawdź jak to może smakować!
Redakcja, 2025-04-07
Co prawda nasz portal www.60plus.pl nie jest miejscem na przepisy kulinarne, ale któż z nas nie lubi przekąsić coś smacznego! Dlatego od czasu do czasu dzielimy się poradami lub rekomendacjami - jak przygotować w miarę proste danie, by zadziwić siebie a może i gości w naszym mieszkaniu. Tym razem w dziale naszego portalu SMACZNIE I ZDROWO kolejne 3 przepisy kulinarne, które uzupełniają te poprzednio dodane. Sprawdź koniecznie!





Wiosenna sałatka z żółtym serem i kurczakiem


Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g żółtego sera Aldamer MSM Mońki
- duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola)
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 ogórek konserwowy (można zamienić na świeżego zielonego ogórka)
- 150 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie. Sałatę poszarpać, a ser, ogórka i papryki – pokroić. Składniki wymieszać z kukurydzą. Jogurt naturalny przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy kurczak lekko wystygnie, ułożyć go na sałatce, a całość polać doprawionym jogurtem.


Grillowane papryki z pikantnym farszem


Składniki:
- 3 świeże papryki kolorowe
- 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym)
- 1,5 łyżeczki płatków chili
- 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól do smaku.

Wykonanie:
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem. Podawać z bagietką pszenną.


Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem


Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 pierś z kurczaka
250 g szpinaku
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła MSM Mońki
30 dag sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
200 g śmietanki 30%
1 jajko
przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i lekko podgotowujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, przyprawiając do smaku. Szpinak podsmażamy na maśle, dodając rozgnieciony czosnek. Następnie przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce mieszamy śmietankę z jajkiem i powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej 30 minut.


Smacznego!


Przepisy dzięki uprzejmości agencji Commplace.




SMACZNIE I ZDROWO
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl