Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
O winach różowych. Kiedy je podawać?
AP, WinnicaProfesora, 2024-01-15
O winach różowych. A także o doborze odpowiednich win do wybranych dań.

Panuje przekonanie, że wino różowe jest uniwersalne i pasuje do każdego dania. Jest w tym trochę prawdy, lecz mimo wszystko warto przestrzegać pewnych zasad w doborze wina do poszczególnych dań.



W winach różowych ważny jest styl, jaki nadaje mu winiarz. Różowe otrzymywane z tłoczenia bezpośredniego jest delikatne, o bladoróżowym kolorze. Natomiast wino otrzymywane z odciąganego po jednym dniu soku wina czerwonego ma kolor i smak bardziej wyrazisty.

Jeśli nie znamy metody produkcji wina można zaufać jego kolorowi. Najczęściej kolor blady wskazuje na wino lekkie a róż bardziej intensywny na mocniejsze.

Delikatne wina różowe są świetne jako aperitif towarzyszący krewetkom lub tostom z kozim serem.Wino można także wykorzystać do lekkich przystawek, takich jak sałata z pomidorów lub sałatka nicejska, a nawet do grillowanej ryby (lecz nie ryby o intensywnych smakach, takiej jak sardynka). Natomiast jeśli dalej kosztujemy dania mięsne lub z grilla, to jasne wino różowe jest nieodpowiednie, brakuje mu silniejszej struktury. Natomiast nadal będzie dobrze komponować się ze świeżymi serami kozimi i owczymi.

Wina różowe o ciemniejszym kolorze mają pełniejszą strukturę i moc. Dlatego mogą z powodzeniem towarzyszyć całemu, letniemu posiłkowi. Na przykład mięsu z grilla, grillowanym kiełbaskom, może z wyjątkiem wołowiny, dla której bardziej odpowiednie będzie lekkie wino czerwone, rybom z grilla lub z pieca, sałacie z bardziej ostrymi dodatkami (np. pierś z kurczaka w curry). Wina te będą dobrze odpowiadać kozim serom.

Szczególne cechy posiadają prowansalskie wina różowe z Bandol. Podstawową odmianą, z której są wytwarzane jest Mourvèdre, rzadko wykorzystywaną do produkcji wina różowego. Winogrona z tej odmiany nadają winu dodatkowe elementy struktury, co ma znaczenie dla doboru wina do dań. Ponadto wina różowe z Bandol osiągają najlepszą jakość po 3-4 latach. Wina różowe z Bandol o bardziej intensywnym kolorze są dobrym dodatkiem do większości mięs, z wyjątkiem wołowiny, także grillowanych oraz do dań kuskus.

Do sałatki nicejskiej wino różowe
Sałatka nicejska wywodzi się z południa Francji. Jej klasyczny skład to przede wszystkim: świeża sałata, ćwiartki pomidorów, świeża fasolka, zielona papryka pokrojona w paseczki, czarne oliwki, ogórek obrany ze skórki i pokrojony w cieniutkie talarki, bazylia, drobno pokrojone małe cebulki i karczochy, połówki gotowanego jajka, niekiedy (według gustu) także kawałki tuńczyka w oleju lub anchois.

Sałatka nicejska o smakach warzywnych podawana jest jako zimna przystawka, lecz dla osób dbających o linię może stanowić cały posiłek na lunch. Pomidory dają trochę kwasowości, oliwki nieco goryczki, a karczochy nutę słonego. Wszystko to wskazuje, że najlepiej dopasowanym będzie młode wino białe lub różowe, świeże w zapachach, pełne w swojej strukturze, bez dojrzewania w dębowej beczce.


Niniejszy artykuł jest kolejnym tekstem przygotowanym na podstawie ciekawego portalu o winach i winiarstwie  www.winnicaprofesora.pl, do którego odsyłamy osoby szczególnie zainteresowane tymi tematami.  Kolejne artykuły o tym szlachetnym trunku, jak i sztuce jego przygotowywania wkrótce na naszym portalu www.60plus.pl.

Na zdrowie!
Redakcja


HOBBY I PASJE
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl