Świeży olej zimnotłoczony - sekrety zdrowej diety czyli działalnie tajemniczych tłuszczy
Sekrety zdrowej diety
czyli na czym polega dobroczynne działanie tajemniczych tłuszczy ALA i LA. Od dłuższego czasu słyszymy i czytamy w mediach i różnego rodzaju opracowaniach,
jak istotne dla naszego organizmu jest dostarczanie kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Namawiają do tego opakowania produktów spożywczych oraz slogany reklamowe licznych suplementów diety.
Popularne ostatnio książki i poradniki dotyczące zdrowego żywienia często nawiązują do wspomnianych kwasów. Można powiedzieć, że mamy nawet modę na suplementowanie tzw. omega 3 i omega 6.
Jak zwykle "diabeł tkwi w szczegółach", więc warto bliżej przyjrzeć się
na czym polega fenomen zdrowych tłuszczy i jak skutecznie dostarczać je naszemu organizmowi. Każda komórka naszego organizmu, aby prawidłowo funkcjonować musi być odpowiednio dotleniona. Już na początku XX wieku niemiecki profesor Otto Warburg (laureat nagrody Nobla) odkrył, że ludzkie komórki chorują gdy brakuje im tlenu i przeobrażają się w komórki rakowe. Współczesne badania potwierdzają, że za prawidłowe dotlenienie komórek odpowiada pokrywająca je błona tłuszczowa, która w połowie składa się ze specyficznych rodzajów tłuszczy. Te tłuszcze (kwasy tłuszczowe) nazywają się
ALA oraz
LA.
- ALA- wielonienasycony kwas tłuszczowy alfa linolenowy z grupy omega 3
- LA- wielonienasycony kwas tłuszczowy linolowy z grupy omega 6
Organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wyprodukować owych ALA i LA, dlatego musimy je dostarczać wraz z pożywieniem, stąd nazwano je
niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.
Nasi dziadowie nie mieli problemu z dostarczeniem sobie niezbędnych kwasów tłuszczowych spożywając zdrową, nieprzetworzoną żywność: niepasteryzowane mleko, świeże masło, świeży olej lniany. Nie znali produktów z długim terminem ważności. Niestety, my w dobie masowej produkcji żywności zostaliśmy pozbawieni zdrowych tłuszczy.
Jak je z powrotem przywrócić do naszej diety?Bogatym źródłem potrzebnych organizmowi ALA i LA są migdały, orzechy włoskie i laskowe, mak, sezam, słonecznik, żółtka jaj kurzych oraz
świeżo tłoczony olej lniany. Podkreślmy tutaj znaczenie
oleju lnianego świeżo wytłoczonego metodą na zimno, który przechowywany jest w lodówce i sprzedawany prosto z niej. Tylko taki olej jest w pełni wartościowy, zawiera on bardzo dużo potrzebnego nam ALA (55 % masy oleju) i LA (15%). Już jedna łyżka dziennie pozwala uzupełnić naszą dietę o niezbędne kwasy tłuszczowe zabezpieczając nasze komórki przed niedotlenieniem.
Myśląc o suplementowaniu szukajmy oleju od sprawdzonych producentów, którzy używają polskich ziaren i gwarantują zachowanie reżimu niskich temperatur przy tłoczeniu i w całym procesie dystrybucji oraz stosują ciemne butelki chroniące przed utlenieniem.
Rodzinna tłocznia oleju OLEOTEKA z Piły produkuje
olej lniany wg najwyższych standardów.
Olej lniany dostępny jest w sprzedaży internetowej !
Producent tłoczy oleje w małych partiach na zamówienie klienta, używając
tylko polskich nasion, głównie pochodzących
z upraw ekologicznych, co gwarantuje
najwyższą jakość oleju.
W całym procesie produkcji i dystrybucji stosowany jest reżim niskiej temperatury, oleje wysyłane są
w opakowaniach termicznych chroniących przed ciepłem. Przesyłki z olejem docierają do klienta w ciągu 24 h, dzięki czemu otrzymuje on olej zaraz po wytłoczeniu. Taki świeży olej zawiera najwięcej wartości odżywczych i bioaktywnych zawartych w nasionach.
Uwaga - oprócz oleju lnianego OLEOTEKA tłoczy także
olej z ostropestu,
olej z czarnuszki i
olej rydzowy. O tych olejach, o sposobach spożywania olejów tłoczonych na zimno i o korzyściach zdrowotnych przeczytasz także w
poprzednim artykule.
Świeżo tłoczone oleje z Oleoteki można zamówić tutaj:
Więcej informacji n/t
jak stosować oleje zimnotłoczone, można uzyskać bezpośrednio w firmie
Oleoteka:
www.oleoteka.pl/kontakt
Artykuł o olejach na podstawie informacji z oleoteka.pl