Pokrzywa zwyczajna [Urtica dioica] to cenne lekarstwo i znakomity kosmetyk. Jest jednym z ziół, które można stosować codziennie, nawet nie myśląc o tym jakie ma właściwości. A i tak będzie pomagać. Wspomagająco działa cała roślina – liście, korzeń jak i owoce zwane orzeszkami. Pokrzywa majowa ma najwięcej wartości. Każdy zielarz wie, że najskuteczniej działa pokrzywa zbierana od końca kwietnia do początku czerwca. Po sezonie warto sięgać po herbatki z suszu.
Właściwości pokrzywy
Liście pokrzywy zawierają wiele związków czynnych. Duże ilości dobrze przyswajanego żelaza i kwasu foliowego. Kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne, witaminy. Duża ilości chlorofilu zapobiega niedokrwistości, a enzymy i hormony roślinne ogólnie wzmacniają.
Pokrzywa zwyczajna jest zaliczana do roślin co „czyszczą krew” — ułatwiają wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Jednocześnie usprawnia procesy przemiany materii. Zwiększa poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek. Działa przeciwkrwotocznie, lekko żółciopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, obniża poziom cukru we krwi. Zwiększa odporność i wzmacnia.
Pokrzywa zastosowanie leczniczeTradycyjnie w medycynie ludowej pokrzywa jest stosowana przy:
- niedokrwistości, anemii, niedoborach żelaza
- oczyszczaniu krwi, przywracaniu sił, ogólnym osłabieniu
- leczeniu reumatyzmu, artretyzmu
- chorobach nerek, dróg moczowych, łagodnym przeroście prostaty
- chorobach wątroby, nieżytach przewodu pokarmowego
- dolegliwościach spowodowanych zakwaszeniem i toksynami.
Pokrzywa jest idealna po kuracji antybiotykowej. Po przebytych długotrwałych chorobach, zatruciach metalami ciężkimi. Wzmacnia i oczyszcza organizm. Poprawia stan skóry, włosów i przedłuża młodość.
Ze świeżej lub suszonej pokrzywy robimy napary. Ze świeżo zerwanej wyciskamy soki wtedy zachowane są wszystkie enzymy. Św. Hildegarda zalecała dorzucać do potraw: zup, sosów, sałatek, twarożków – podnosi wartość potrawy i rozgrzewa żołądek. Liście pokrzywy zbieramy ścinając pędy nadziemne w dni pogodne. Rozkładamy cienką warstwą do suszenia w ciemnym miejscu. Roztrząsamy je by nie było blaszek zlepionych ze sobą, gdyż łatwo ciemnieją
Pokrzywa przepisy lecznicze
Sok z pokrzywy na oczyszczenie, wzmocnienie i urodę
1-2 garście młodych liści pokrzywy przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnić mikserem. Dodać nieco przegotowanej wody. Wystarczy 1-2 łyżki dziennie dla oczyszczenia krwi i poprawy morfologii. Kuracja wzmocni organizm, poprawi funkcje wątroby i nerek i odmłodzi.
Po 2 tygodniach stosowania cera nabiera ładnego koloru, staje się świeża i odżywiona. Znika trądzik, pryszcze, poprawia się kondycja włosów.
Sok z pokrzywy można łączyć z sokami ze świeżych owoców i warzyw np. z marchwi lub jabłek. Wskazane gdy organizm jest wycieńczony chorobami, osłabiony, po chemioterapii. Sok z pokrzywy przechowywać w lodówce maksymalnie 4 dni. Albo naturalnie zakonserwować.
Herbatka z pokrzywy
Garść świeżych liści lub 2 łyżki suszonych zalać zalać litrem wrzątku. Trzymać pod przykryciem kilka minut. Przecedzić, przelać do termosu i popijać cały dzień.
Herbatka oczyszcza i wzmacnia organizm. Poprawia przemianę materii, przyspiesza wydalanie toksyn. Obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru we krwi. Poprawia pracę wątroby, nerek i układu moczowego, działa moczopędnie. Poprawia wygląd skóry. Zewnętrznie stosować do przemywania cery tłustej i jako płukankę wzmacniającą włosy, zmniejszającą łupież i łojotok.
Herbatka z pokrzywy i skrzypu na układ moczowy
Wymieszać w równych częściach liście pokrzywy i skrzyp polny. Łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 5 minut. Pić raz dziennie przy problemach z prostatą, przy skąpomoczu, infekcjach układu moczowego.
Olejek z pokrzywy na zaburzenia koncentracji
Wg św. Hildegardy na rozproszenia uwagi i zapominanie, pomaga nacieranie skroni i klatki piersiowej olejkiem z pokrzywy.
30 g młodych liści pokrzywy utłuc w moździerzu, aż powstanie papka.
Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać.
Stosować codziennie przed snem.
Orzeszki pokrzywy uzupełnią składniki odżywcze
Zielone grona, pojawiające się na szczycie rośliny w połowie lata, zebrać i ususzyć w przewiewnym miejscu.
1 łyżeczkę suszu zalać szklanką wrzątku parzyć 15 min i pić jako uzupełnienie diety w witaminy i składniki mineralne.
Pokrzywa jako kosmetyk
Wcierka przeciw łysieniu i na wzmocnienie włosów
100 g świeżych liści pokrzywy zalać ½ litra wrzątku, odstawić na ½ godziny pod przykryciem. Przecedzić, w otrzymanym płynie moczyć ręcznik i nacierać energicznie głowę.
Odżywka z pokrzywy dla zniszczonych i problematycznych włosów
Świeżo zebrane majowe pokrzywy porozrywać palcami w gumowych rękawiczkach. Wrzucić wraz z łodygami do litrowego słoika lekko upychając. Zalać spirytusem do pełna i szczelnie zakręcić. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce np. piwnica na 2 miesiące. Przecedzić, płyn przelać do poręcznych buteleczek.
Tuż po umyciu nacierać skórę głowy, nie spłukiwać. Odżywka wzmacnia cebulki włosów, zapobiega wypadaniu, przeciwdziała łysieniu.
Kąpiel lecznicza z pokrzywy na rwę kulszową i nerwobóle
5 pełnych garści korzeni, łodyg i liści świeżej pokrzywy zalać 4 litrami zimnej wody. Odstawić na 12 godzin, następnie podgrzewając na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Odcedzić i przelać wywar do wody wody kąpielowej. Czas kąpieli 10 minut. Po kąpieli od razu położyć się do łóżka i nakryć ciepło. Odcedzonej pokrzywy nie wyrzucać, użyć do kąpieli następnego dnia.
Pokrzywa przepisy kulinarne
Sałatka wiosenna z pokrzywy i mniszkaGarść młodych liści pokrzywy posiekać, dodać posiekaną małą cebulkę, skropić 1-2 łyżkami soku świeżo wyciśniętego z cytryny, dodać łyżkę oleju lnianego lub oliwy z oliwek. Z wierzchu posypać 2 garściami posiekanych zielonych części mniszka i orzechami włoskimi.
Sałatka witaminowa wspomagająca odchudzanieGarść liści młodej pokrzywy
łodyga selera naciowego
ogórek
jajko na twardo
pieprz kolorowy, sól kamienna, olej lniany lub oliwa z oliwy
Młode listki pokrzywy przelać wrzątkiem i pozostawić na sitku do odsączenia. Seler pokroić w paseczki, ogórek w kostkę. Jajko ugotowane na twardo drobno pokroić. Wymieszać seler i ogórek, dodać liście pokrzywy, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i oliwą. Schłodzić w lodówce.
Sałatka dostarcza całą gamę witamin i minerałów, korzystnie wpływa na układ trawienny, pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawia retencję wody, wspomaga odchudzanie.
Uwaga: Ogórek można zastąpić pomidorami, a sałatkę doprawić dodatkowo pokruszonym serem typu feta
Zupa z pokrzywy na anemię2-3 garście młodych liści pokrzywy
2 ząbki czosnku
½ litra wywaru z włoszczyzny
4 ziemniaki
½ szklanki śmietany
Po łyżce oliwy lub masła i mąki
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
Sparzoną pokrzywę i czosnek posiekać i poddusić na maśle lub oliwie, zmiksować na krem i zalać wywarem z jarzyn. Po zagotowaniu zagęścić mąką, dodać śmietanę, ugotowane uprzednio ziemniaki i przyprawić. Można dodać jajko na twardo.
Zupa pomidorowa z pokrzywą
2 garście młodych liści pokrzywy
3 pomidory lub 1 puszkę
1 cebula
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
Pokrzywę posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Na gorącym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, dorzucić pokrzywy i dodać ½ litra gorącej wody.
Gotować 5 minut. Dołożyć pomidory i gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub ryżem.
Placki pokrzywowe
3-4 szklanki młodych liści pokrzywy
2 jajka
Szklanka mąki mieszanka mąki kukurydzianej i pszennej
woda, sól, pieprz
Umyte i osuszone świeże liście pokrzywy drobno posiekać. Dodać resztę składników i wymieszać. Stopniowo dodawać wodę tak by ciasto było kleiste. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z jednej kopiatej łyżki ciasta z obydwu stron.
UWAGA:
Przy kuracji pokrzywą należy zachować ostrożność. Kontrolować parametry w przypadku zażywania leków przeciwzakrzepowych, na nadciśnienie, diuretyków i przeciwcukrzycowych.
Tam znajdziecie Państwo cały artykuł oraz inne artykuły na tematy zdrowotne. Polecamy. Redakcja