Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego czyli mlecza - zrób to sam
Red, 2022-05-25
Spieszmy się odwiedzać okoliczne łąki, zażółcone kwiatami mleczy. Mlecz to chwast, który niszczy nasze ogródkowe trawniki. Jego żółte kwiaty szybko zamieniają się w tzw. dmuchawce. Ale mlecz na łąkach i przydrożnych rowach ubogaca je swoim kwiatostanem. Mlecz to inaczej mniszek lekarski. A skoro tak, to może warto z niego zrobić jakiś specjał dla zdrowotności? Tak, możesz samodzielnie zrobić syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, zwany "miodkiem". Niemal za darmo, ekologicznie.

Jest bardzo prosty do wykonania, zdrowy a jego samodzielne zrobienie ucieszy nasze oczy i podniebienia.

Jest bardzo zdrowy. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosuje się go w leczeniu wszelkich infekcji, bólu gardła i kaszlu (podobnie jak syrop z cebuli), ale nie tylko!
Syrop ten zawiera również wiele cennych witamin i minerałów i może być stosowany również do leczenia dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych. Ma też właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w każdej domowej apteczce.

Kwiaty należy zbierać w suchy i słoneczny dzień.
Powinny być dobrze rozwinięte, a przede wszystkim czyste – czyli takie, które wyrosły na czystych ekologicznie łąkach, daleko od dróg i zabudowań. Najbardziej wartościowe są kwiaty majowe, choć w tym sezonie pojawiły się już w kwietniu.


Składniki:
Wykonanie:
  1. Zebrane główki kwiatów mlecza najpierw rozłóż na stół czy do jakiegoś naczynia, aby pozbyć się owadów.
  2. Po godzinie włóż je do obszernego garnka, zalej wrzącą wodą, lekko ugnieć, by zredukowały swoją objętość.
  3. Gotuj przez 15-20 minut.
  4. Zamieszaj, lekko ugnieć i przykryj pokrywką.
  5. Odstaw na kilkanaście (12-24) godzin, najlepiej w chłodnym miejscu (nawet i w lodówce).
  6. Następnie odcedź przez gazę i do wywaru dodaj cukier.
  7. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  8. Pod koniec gotowania dodaj sok z wyciśniętych cytryn.
  9. Gotuj na małym ogniu aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (zwykle 1-2 godziny).
  10. Taki gorący syrop od razu przelej do dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków.
  11. Możesz zapasteryzować słoiczki. Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy.


Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego

Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek syropu z kwiatów mniszka lekarskiego (inaczej zwanego miodkiem) dziennie. Dzieciom podaje się połowę tej porcji. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.

Smacznego! I na zdrowie!

PS. Powyższy przepis usłyszany, a wykonanie własnoręcznie sprawdzone przez Redakcję. Pycha!
Dlatego go publikujemy przypominająco co roku o tej porze.



SZLACHETNE ZDROWIE
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl