Spieszmy się odwiedzać okoliczne łąki, zażółcone kwiatami mleczy. Mlecz to chwast, który niszczy nasze ogródkowe trawniki. Jego żółte kwiaty szybko zamieniają się w tzw. dmuchawce. Ale mlecz na łąkach i przydrożnych rowach ubogaca je swoim kwiatostanem. Mlecz to inaczej mniszek lekarski. A skoro tak, to może warto z niego zrobić jakiś specjał dla zdrowotności? Tak, możesz samodzielnie zrobić syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, zwany "miodkiem". Niemal za darmo, ekologicznie.
Jest bardzo prosty do wykonania, zdrowy a jego samodzielne zrobienie ucieszy nasze oczy i podniebienia.
Jest bardzo zdrowy. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosuje się go w leczeniu wszelkich infekcji, bólu gardła i kaszlu (podobnie jak syrop z cebuli), ale nie tylko!
Syrop ten zawiera również wiele cennych witamin i minerałów i może być stosowany również do leczenia dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych. Ma też właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w każdej domowej apteczce.
Kwiaty należy zbierać w suchy i słoneczny dzień.
Powinny być dobrze rozwinięte, a przede wszystkim czyste – czyli takie, które wyrosły na czystych ekologicznie łąkach, daleko od dróg i zabudowań. Najbardziej wartościowe są kwiaty majowe, choć w tym sezonie pojawiły się już w kwietniu.
Składniki:
- 300-400 dobrze rozwiniętych kwiatów mlecza (same główki)
- 2 cytryny
- 1 - 1,5 litra wody
- 1 kg cukru
Wykonanie:
- Zebrane główki kwiatów mlecza najpierw rozłóż na stół czy do jakiegoś naczynia, aby pozbyć się owadów.
- Po godzinie włóż je do obszernego garnka, zalej wrzącą wodą, lekko ugnieć, by zredukowały swoją objętość.
- Gotuj przez 15-20 minut.
- Zamieszaj, lekko ugnieć i przykryj pokrywką.
- Odstaw na kilkanaście (12-24) godzin, najlepiej w chłodnym miejscu (nawet i w lodówce).
- Następnie odcedź przez gazę i do wywaru dodaj cukier.
- Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Pod koniec gotowania dodaj sok z wyciśniętych cytryn.
- Gotuj na małym ogniu aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (zwykle 1-2 godziny).
- Taki gorący syrop od razu przelej do dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków.
- Możesz zapasteryzować słoiczki. Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy.
Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego
Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek syropu z kwiatów mniszka lekarskiego (inaczej zwanego miodkiem) dziennie. Dzieciom podaje się połowę tej porcji. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.
Smacznego! I na zdrowie!
PS. Powyższy przepis usłyszany, a wykonanie własnoręcznie sprawdzone przez Redakcję. Pycha!
Dlatego go publikujemy przypominająco co roku o tej porze.