Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Wszystko, co warto wiedzieć na temat kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6
AS, 2021-10-19
Dieta współczesnych ludzi często oznacza brak cennych witamin, odpowiednich kwasów tłuszczowych, minerałów i innych cennych składników odżywczych. Warto temu zapobiegać od samego początku, a to oznacza, że konieczne jest szukanie nienasyconych kwasów tłuszczowych w dobrej jakości jedzeniu oraz suplementach. Czym są kwasy omega-3 oraz omega-6? Gdzie możemy je znaleźć i jak zaspokoić wszystkie niedobory?


Kwasy omega-3 oraz omega-6 - czym są?

Mówiąc o kwasach tłuszczowych, jakie występują w naszym organizmie, oraz które możemy przyjmować wraz z pokarmem, możemy je podzielić na kwasy nienasycone i kwasy nasycone. Z pewnością powinniśmy unikać zbyt dużej ilości kwasów nasyconych, które mogą okazać się szkodliwe dla nas. W przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych możemy wymienić kwasy omega 3 oraz omega 6. Charakteryzują się one tym, że posiadają minimum jedno wiązanie podwójne. Kwasy omega 3 nie są niestety wytwarzane przez człowieka, dlatego musimy je regularnie dostarczać w odpowiednich ilościach. Jednak obecnie często cierpimy na niedobór kwasów omega 3, ponieważ nasz tryb życia często na to nie pozwala.

Kwasy omega 3 to połączenie trzech kwasów. Znajdziemy w nim kwas dokozaheksaenowy, kwas eikozapentaenowy oraz kwas alfa-linolenowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na poziom cholesterolu i są dla nas bardzo istotne. W sytuacji, kiedy kwasy posiadają więcej niż jedno wiązanie podwójne, wtedy ich nazwa brzmi wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Kwasy tłuszczowe - gdzie je znajdziemy?

Omega 3 oraz inne omega powinniśmy czerpać głównie z pożywienia. Znajdują się głównie w tkankach ryb morskich, w owocach morza. Świetnymi źródłami omega 3 są takie ryby, jak pstrągi, łososie, makrele, sardynki czy śledzie. Bardzo dobrym jego źródłem jest także olej lniany, nasiona lnu czy orzechy, jednak one głównie zawierają kwas alfa-linolenowy.
Kwasy omega 9 znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju sojowym, oleju archaidowym, oleju krokoszowym czy oleju słonecznikowym. Rzadko kiedy można spotkać produkt, który posiadałby optymalny stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Polecany jest w takiej sytuacji olej rzepakowy, który należy do olejów roślinnych.

W naszym kraju tłuste ryby bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 jadane są rzadko, ponieważ nie mamy tak wspaniałego dostępu do morza, jak np. Włochy, Hiszpania czy inne kraje śródziemnomorskie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy z tego zwolnieni. Powinniśmy jak najczęściej jadać takie produkty, by dostarczyć organizmowi niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Źródłem kwasów tłuszczowych jest awokado, owoce morza, ryby oraz wiele produktów, które warto spożywać bez zbędnej obróbki, która mogłaby niekorzystnie wpłynąć na podaż kwasów omega 3.

Jaką rolę odgrywają w naszym organizmie takie kwasy, jak omega-3, czy -6?

Znaczenie kwasów omega jest niewyobrażalne w naszym organizmie. Wielonienasycone kwasy omega pełnią nietuzinkową rolę już w okresie rozwoju dziecka w brzuchu matki. Niezbędna jest ich odpowiednia ilość, by można było mówić o prawidłowym rozwoju mózgu, rozwoju psychosomatycznym, jak i rozwoju narządu wzroku. W przypadku kwasów tłuszczowych omega 3 możemy mówić o prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia, ochroną przed rozwojem chorób o naturze psychicznej, właściwościach przeciwzapalnych czy działaniu przeciwmiażdżycowym. A to tylko kilka możliwości, jakie dają odpowiednio przyjmowane kwasy omega 3. Warto więc jeść tłuste ryby morskie, a do dań dodawać oleje roślinne. Jeśli nie jesteś w stanie wprowadzić do diety niczego, co będzie posiadało w składzie kwasy tłuszczowe omega, konieczne są suplementy diety.

Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - konsekwencje

Gdy w organizmie człowieka będzie zbyt mała ilość kwasów tłuszczowych omega 3, może dojść do wieli różnorodnych powikłań. Przede wszystkim brak kwasów omega negatywnie wpływa na ciążę, zwiększa ryzyko komplikacji, może wpływać negatywnie na pracę oczu, mózgu, serca. Niedobory kwasów omega to ryzyko zaburzenia funkcjo poznawczych u dziecka, zaburzenie rozwoju neurologicznego, zaburzenie funkcji, dzięki których młody człowiek uczy się dobrze i szybko przyswaja wiedzę. Codzienne dostarczanie kwasów tłuszczowych omega 3, 6 oraz 9 jest niezwykle ważne, inaczej możemy mieć do czynienia z rozwojem miażdżycy, ryzykiem depresji oraz nerwicy.

Jak odpowiedzialnie wybrać odpowiedni preparat do suplementacji?

Tak naprawdę najlepszym sposobem na pozbycie się niedoborów jest wypełnienie swojej diety produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe omega 3 i inne. Nie ma bowiem potrzeby spożywania dziennie więcej, aniżeli 3 g tych kwasów. Ich nadmiar nie przynosi żadnych realnych korzyści dla naszego organizmu. Na rynku znajdziemy sporo skutecznych preparatów walczących z niedoborem tych rewelacyjnych kwasów, jednak trzeba dokładnie zastanowić się przed ich wyborem. Przede wszystkim chodzi o to, czy są to preparaty dla ciężarnych, dla dzieci, czy też dla przeciętnego człowieka. Każdy ten preparat bowiem może różnić się składem.




SZLACHETNE ZDROWIE
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl