Dyniowe racuchy z gruszką to pomysł na pyszne, słodkie, jesienne lub zimowe śniadanie lub pełen aromatu deser. Tu delikatne ciasto idealnie komponuje się z gęstym dressingiem z karmelizowanej gruszki, a dzieło wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Pycha!
Przepis na około 20 sztuk:
Składniki na ciasto: • 2 szklanki (o poj. 250ml.) mąki pszennej typ 480
• 1 szklanka startej dyni hokkaido lub piżmowej
• łyżka drożdży instant
• olej Rapso do smażenia
• 1 duże jajko (lub 2 małe)
• szklanka maślanki naturalnej
• łyżka liofilizowanych malin
• 2 gruszki
• łyżeczka cynamonu
• 1/3 łyżeczki kardamonu
• Szczypta soli
Składniki na dressing: • 3 łyżki miodu
• 2, 3 gruszki
• ½ łyżki goździków
• kilka ziaren kardamonu
• laska cynamonu
Dekoracja: • płatki migdałowe KRESTO
Przygotowanie ciasta: 1. Składniki dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy ciasto na minimum 30 minut do 1 godziny.
2. Smażymy na rozgrzanym oleju Rapso.
Przygotowanie dressingu:- Miód wylewamy na patelnię, dodajemy plastry gruszki, goździki, kardamon, laskę cynamonui karmelizujemy owoce.
2. Dressing nakładamy na racuchy. Całość prószymy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!
Przepis za VOG Polska