Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Przepisy na klasykę świąteczną - piernik, ciasto marchewkowe oraz śledzie.
AP, 2021-12-30
Czy dania na świąteczny stół już przygotowane? Bo jeśli jeszcze szukasz inspiracji na jakąś potrawę, którą można w szybki sposób przyrządzić, to tutaj znajdziesz przepisy na 3 z nich. A może warto po nie sięgnąć już po Świętach, tak by ich wspomnienie pozostało na noworocznym stole? A może już na spokojnie w styczniu?

Przepisy na klasykę świąteczną - piernik, a także ciasto marchewkowe oraz śledzie. 


1. PIERNIK STAROPOLSKI
SKŁADNIKI:
    • 500 g miodu naturalnego, może być wielokwiatowy
    • 1,5 szkl. cukru
    • 200 g masła
    • 1 kg mąki pszennej tortowej
    • 3 jajka
    • 3 łyżeczki sosy oczyszczonej
    • 125 ml mleka
    • Pół łyżeczki soli
    • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika  (łącznie 80 g).

PRZYGOTOWANIE:
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5-6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkować, trzeba tylko podsypać mąką.
Piec na 5-7 dni przed świętami.
PIECZENIE:
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty można też upiec jeden po drugim, gdy posiadamy tylko jedną blaszkę.
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Piernik mocno rośnie, podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (ok. 1 kg), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce.
Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę by nie wysychał.


2. SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Śledź pod pierzynką

SKŁADNIKI:
    • 5 śledzi Ala Matjas
    • 150g majonezu
    • 40g cebula
    • 120g ogórki konserwowe
    • 50g Orzechy włoskie
    • 120g Ziemniaki
    • 120g Buraki
    • 3 Jajka gotowane.

PRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Na dnie naczynia układać kolejno: Buraki, Śledzie, Majonez, cebulę, ogórek i ziemniak. Przykryć majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.


3. CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI:
    • 2 jajka
    • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
    • 150 ml oleju roślinnego
    • 200 g drobno startej marchewki
    • 50 g posiekanych orzechów włoskich
    • 75 drobno pokrojonego ananasa (świeży lub z puszki)
    • 50 g wiórków kokosowych
    • 200 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • szczypta soli.

POLEWA:
    • 200 g serka kremowego śmietankowego
    • 100 g cukru pudru
    • 50 g masła.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 1 godzinę.

POLEWA:
Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie dobrze wystudzone ciasto przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować pozostałą polewą.
Można udekorować orzechami.


SMACZNEGO!


Autor zdjęć i przepisów: Dwór Korona Karkonoszy (www.dwor-korona.pl)

SMACZNIE I ZDROWO
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl