Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Jak probiotyk wspomaga trawienie?
Artykuł sponsorowany, 2024-01-10
W jaki sposób możemy wspomagać trawienie? To proces, który zachodzi w naszych jelitach, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli jest zaburzony, to organizm nie otrzymuje wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, a poza tym mogą się pojawić różnorodne dolegliwości, takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki. Czy w tej sytuacji probiotyki będą pomocne?


Co warto wiedzieć o procesie trawienia?

Przez proces trawienia rozumie się chemiczny rozkład pokarmu, który rozpoczyna się w ustach za pomocą śliny. Zawiera ona enzym amylazę, który zaczyna trawić skrobię na prostsze cukry. Następnie przez przełyk pokarm trafia do żołądka, gdzie miesza się z kwasem żołądkowym i enzymami trawiennymi, takimi jak pepsyna, które rozkładają białka na prostsze składniki. Powstała w ten sposób treść pokarmowa opuszcza żołądek i przemieszcza się do dwunastnicy, gdzie zachodzi neutralizacja kwasu żołądkowego i dodawanie enzymów trawiennych z trzustki, w tym lipazy, amylazy i trypsyny. Enzymy te pomagają w trawieniu tłuszczów, węglowodanów i białek. W dalszych odcinkach jelita cienkiego dochodzi do dalszego trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Obecne w jelicie mikrokosmki na błonie śluzowej jelita zwiększają powierzchnię wchłaniania, umożliwiając efektywne wchłanianie składników odżywczych. W jelicie grubym natomiast nieprzyswajalne resztki przechodzą do jelita grubego, gdzie zachodzi absorpcja wody i elektrolitów. Reszta pokarmu jest wydalana.

Probiotyki a trawienie

Aby proces trawienia przebiegał poprawnie, dodatkowo nasz organizm musi mieć prawidłowy skład mikroflory jelitowej. Dlaczego to takie istotne? Mikrobiom, w którego skład wchodzą między innymi bakterie probiotyczne, ma wpływ na różne procesy zachodzące w naszym ciele. Uczestnicy między innymi w tworzeniu serotoniny, jak również wpływa na odporność organizmu poprzez układ GALT (czyli tkanki limfatycznej w obrębie przewodu pokarmowego).

Z tego względu dysbioza (czyli nieprawidłowy skład mikroflory) w układzie pokarmowym nie tylko prowadzi do pogorszenia jakości wchłaniania substancji odżywczych, ale sprawa także, że mamy różnorodne, nieprzyjemne objawy, takie jak biegunka, bóle brzucha czy zaparcia. Ich występowanie może być spowodowane obecnością drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak Campylobacter, Escherichia coli, Salmonella czy Shigella.

Jak wspierać trawienie?

W kontekście problemów z trawieniem jednym z rozwiązań jest zażywanie probiotyków. Ważne jednak, aby był to preparat zawierający wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wspieranie trawienia poprzez preparaty probiotyczne ma uzasadnienie w ramach profilaktyki. Istotne jest również dostosowanie diety - nadmiar wysokoprzetworzonych pokarmów i alkoholu działa negatywnie na zdolność naszego organizmu do poprawnego wchłaniania substancji odżywczych. Należy również zwrócić uwagę na to, w jakich porach spożywamy pokarmy oraz w jakich ilościach. Ważna jest także obecność płynów, których brak może utrudnić wydalanie treści z układu pokarmowego.

trilac®

W przypadku leku OTC (over the counter, czyli wydawanego bez recepty) trilac® mówimy o 3 szczepach bakterii kwasu mlekowego przebadanych pod kątem skuteczności. Jedna kapsułka zawiera 1,6 x 10⁹ CFU bakterii kwasu mlekowego:

● Lactobacillus acidophilus (La-5),
● Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27),
● Bifidobacterium lactis (Bb-12).

Wymienione wyżej bakterie probiotyczne mają zdolność adhezji (przylegania do nabłonka układu pokarmowego) oraz wykazują działania antagonistyczne i konkurencyjne względem drobnoustrojów patogennych. Lek OTC trilac® zaleca się spożywać 1-2 kapsułki doustnie 3 razy na dobę przez 2 tygodnie do miesiąca. Potem dawkowanie może być zmniejszone do 2 kapsułek na dobę. Kapsułki najlepiej spożywać z dużą ilością płynu podczas posiłku lub godzinę przed posiłkiem.

Dotyczy leku trilac®

TRILAC • kapsułki, 20 sztuk • Produkt leczniczy • Substancja czynna: 1 kapsułka zawiera 1,6 x 10⁹ CFU bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus (La-5) 37,5%, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27) 25%, Bifidobacterium lactis (Bb-12) 37,5% • Wskazania: poantybiotykowe zapalenie jelit ze szczególnym uwzględnieniem leczenia wspomagającego rzekomobłoniastego zapalenia okrężnicy, głównie przy nawracającym rzekomobłoniastym zapaleniu okrężnicy, zapobieganie biegunce podróżnych, leczenie wspomagające po antybiotykoterapii • Podmiot odpowiedzialny: Zakład Farmaceutyczny AMARA sp. z o.o., ul. Stacyjna 5, 30-851 Kraków

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Nr medyczny: TRI07014


Bibliografia:
1. Mojka K, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2014, 95(3): 541-549.
2. Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Probiotyki – historia i mechanizmy działania “ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2010, 4 (71), 5 – 19.

SZLACHETNE ZDROWIE
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl