Restaurant Week w 40 miastach Polski za nami! Wyjście do restauracji w Twoim zasięgu!
Restaurant Week to Festiwal, który zachęca do wychodzenia z domu i spotykania się z bliskimi. Jesienna edycja namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku radości z jedzenia. Tym razem już w 40 miastach Polski! Warto sprawdzić czy i jakie restauracje z Twojego miasta biorą udział w akcji i jakie smakołyki proponują!
W łatwy sposób mogłaś/eś zarezerwować miejsce w wybranej w Twoim mieście restauracji w ramach jubileuszowej edycji Festiwalu Restaurant Week,
który trwał od 16 do 31.10.2019!
W cenie 49 złotych za 3-daniowe menu.
Dodatkowo otrzymać można było gratis koktajl Martini Fiero Tonic!
To wyjątkowa okazja by poznać nowe smaki, wybrać się w kulinarną podróż, zjeść kombinacje, na które wcześniej nie mieliście odwagi. A może jesienna edycja to moment, w którym w końcu spróbujecie owoców morza albo kuchni azjatyckiej? A może poznacie subtelne smaki tradycyjnej kuchni?
Rezerwacje stolików na festiwal były tak proste jak rezerwacja biletów do kina!
Wystarczyło:
1/ Wejść na www.restaurantweek.pl i zalogować się na Konto Gościa lub zarejestrować nowe konto (założyć Konto Gościa), by sprawnie wybierać pośród wymarzonych restauracji.
2/ Wybrać miasto lub region, restaurację z trzydaniowym menu, dzień, godzinę i liczbę osób (parami, rezerwacja tylko dla 2 osób lub ich krotność) oraz menu A lub B.
3/ Jeśli chcesz skosztować Festiwalowego Koktajlu koniecznie zaznacz tę opcję dokonując rezerwacji (bezpłatnie).
4/ Następnie opłać swoją rezerwację za pośrednictwem systemu PayU.
5/ Po dokonaniu płatności, na adres, na który zostało założone Konto Gościa otrzymasz e-mail z potwierdzeniem rezerwacji.
Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49 zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne były na www.RestaurantWeek.pl.
Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.
Festiwal odbył się aż w 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem "#KochajJedzenie".Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Jest to kontynuacja popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie.
Do zobaczenia przy stole przy kolejnej edycji!
Sprawdź restauracje w Twoim mieście i ich menu: TUTAJ
w ramach tego festiwalu.
Rezerwacje były na stronie: www.RestaurantWeek.pl
A poniżej prezentujemy przykładowe restauracje w Warszawie, Poznaniu oraz Krakowie i ich menu w ramach Restaurant Week. W całej Polsce w wielu miastach jednak mieliśmy do wyboru masę restauracji i jeszcze więcej menu do wyboru!
Warszawa, HalkaRestauracja Halka to wyjątkowe miejsce na spotkania rodzinne i biznesowe, oferuje dania polskiej kuchni z odrobiną nowoczesności. Zjecie tutaj:
Menu A:
- Vitello tomato marynowaną polędwicę cielęcą z musem z avocado, chrupiącymi kaparami i kompresowanym jabłkiem.
- Soczystą jagnięcinę zPpodhala z puree kalafiorowym, oliwą miętową, zielonym groszkiem, karmelizowaną skorzonerą, grzybowym duxelle i sosem z palonego masła
- Mazowiecką tartę gruszkową z bezą włoską i sorbetem jabłkowym
Menu B:
-Humus z białej fasoli z pomidorami “bawole serca”, czerwoną cebulą, oliwą lubczykową i chipsem z kaszy mannej.
- Kremową kaszę pęczak z pieczonymi burakami, brokułami, musem z zielonego groszku, chrupkami z kaszy gryczanej, rydzami i naparem z czerwonej cebuli.
- Mazowiecką tartę gruszkową z bezą włoską i sorbetem jabłkowym
Warszawa, Ul. Puławska 43
Rezerwacje:
https://restaurantweek.pl/restaurants/169-1131-HALKA%20Restauracja%20po%20polsku?location=5-Warszawa&keyword=halka
Warszawa, Ed RedUwielbiacie smak polskiej wołowiny? To idealne miejsce, aby zjeść najlepszą w Warszawie. Ta restauracja zrodziła się z miłości do prawdziwego jedzenia. Lokalizacja tego miejsca, również zachęca do wyjścia z domu. Znajduje się na Hali Mirowskiej, gdzie zawsze tętni życie. Zjecie tutaj:
Menu A:
- Zupę grzybową na zakwasie z wędzonymi gęsimi pipkami
- Policzek wołowy z białą kaszą gryczaną i sosem demi-glace
- Sernik z dyni z pestkami w słonym karmelu
Menu B:
- Terrine z dzika z chrzanem i jeżynami
- Przepona wołowa z duszonymi rydzami na placku z dyni
- Gryczany crème brulee z lodami z liścia laurowego
Warszawa, Ul. Plac Mirowski 1
Rezerwacje:
https://restaurantweek.pl/restaurants/130-570-Ed%20Red%20(Warszawa)?location=5-Warszawa&keyword=ed%20red
Poznań, U MyśliwychTo odpowiednie miejsce na przeżycie kulinarnej przygody po kresach dzikiego polskiego lasu! Nie ma mamy wątpliwości, że to najlepszy wybór jeśli chodzi o jakość, świeżość i smak podawanych dań. Zjecie tutaj:
Menu A:
- Starą słowiańską zupę Solankę z mięsem jelenia i kiełbasą myśliwską
- Gołąbki z mięsem dzika i leśnymi grzybami
- Miodownik
Menu B:
- Zupę krem z pieczonego ziemniaka
- Kolorowe wareniki z samych warzyw
- Miodownik
Poznań, Ul. Karola Libelta 37
Rezerwacje:
https://restaurantweek.pl/restaurants/213-309-U%20My%C5%9Bliwych?location=10-Pozna%C5%84&keyword=u%20my%C5%9BliwychPoznań, Republika RóżJeśli jesteście z Poznania, koniecznie musicie wybrać się do tej restauracji. Już same wnętrza zachęcają do odwiedzenia tego miejsca. Wychodząc na miasto nie zapomnij swojej karty! Każdemu posiadaczowi Karty Seniora przysługuje zniżka 15% . (Rabat liczy się poza festiwalem). Natomiast z okazji festiwalu szef kuchni przygotował popisowe menu, które będziecie mogli spróbować już niebawem.
Menu A:
- Polędwica wieprzowa, kurki, kapusta włoska, majonez z palonej cebuli, majonez z lubczyku, dynia piklowana, wywar (anyż, kafir, imbir)
2. Kaczka, purre z czerwonej kapusty, konfitura z czerwonej kapusty, konfitura z czerwonej kapusty, cebuli, sos
3. Finansjerka pistacjowa, mus kokosowy, krem karmelowy, lody poziomkowe, pistacje, solony karmel
Menu B:
1. Tortellini, dynia, trufla, marynowane tofu, sos parmezanowy, majonez z palonej cebuli, suszone żółtko
2. Gołąbek, kasza, grzyb, kolendra, kapusta włoska, puree z dyni, popcorn z kaszy gryczanej, dynia piklowana, majonez z buraka
3. Mille Feuille ganache czekoladowy, marchew, żel pomarańczowy, czekolada, orzech włoski, kruszonka z orzechów laskowych, sorbet pomarańczowo-marchewkowy
Poznań, Ul. Plac Kolegiacki 2a
Rezerwacje:
https://restaurantweek.pl/restaurants/127-1164-Republika%20R%C3%B3%C5%BC?location=10-Pozna%C5%84&keyword=republika%20r%C3%B3%C5%BC
Kraków, Pod KatarynkąFestiwal Restaurant Week to dobra okazja by poznać to wyjątkowe miejsce w Krakowie i skosztować wyjątkowej kuchni. "Pod Katarynką", oprócz jedzenia, serwuje także sztukę: malarstwo, poezję, muzykę (również graną na żywo). Jednym słowem - niezapomniane miejsce. Zjecie tutaj pyszne polskie jedzenie w nowoczesnym wydaniu.
Menu A:
1. Krem z pora podawany z wędzonym twarogiem i czipsami z topinamburu
2. Długopieczone żeberka z boczkiem podawane z ziołowymi kopytkami i konfiturą z dyni
3. Krem z serka mascarpone na bazie rumu z kruszonką i opaloną śliwką
Menu B:
1. Pączki ziemniaczane w maśle szałwiowym z dodatkiem czarnej trufli
2. Pierogi z białym wędzonym serem, burakiem i kolendrą podawane z poprzeczkami
3. Krem szodonowy z kasztanami i palonym cukrem
Kraków, Ul. Brzozowa 15
Rezerwacje:
https://restaurantweek.pl/restaurants/235-626-Pod%20Katarynk%C4%85?location=1-Krak%C3%B3w&keyword=od%20katarynk%C4%85
Kraków, ZalewajkaStylowe i ciepłe wnętrze, nowoczesna, otwarta kuchnia, pyszne domowe jedzenie czyli nic innego jak restauracja Zalewajka. To miejsce, do którego można wybrać się z rodziną na obiad na pyszne polskie jedzenie w lekkim wydaniu. Podczas Festiwalu czeka na was:
Menu A:
1. Zalewajka
2. Grillowany kurczak, zielona sałata, pieczona papryka, grzanka z kozim serem
3. Krem mascarpone, mus owocowy
Menu B:
1. Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym, kwaśna śmietana
2. Pierogi z cielęciną, sos borowikowy
3. Gruszka w winie, lody waniliowe, mus malinowy
Kraków, Ul. Wąska 2
Rezerwacje:
https://restaurantweek.pl/restaurants/228-369-Zalewajka?location=1-Krak%C3%B3w&keyword=zalewajka
Zapraszamy do rezerwacji już dziś w 40 miastach Polski na www.RestaurantWeek.pl – gorące stoliki szybko znikają.
Do zobaczenia przy stole!
Od Redakcji portalu www.60plus.pl:
Umożliwiamy prezentację akcji Restaurant Week, gdyż uważamy, że może to być świetna inspiracja do poznania czegoś nowego - samo wyjście do restauracji, bycie dobrze obsłużonym, spróbowanie nowych smaków, niezwykłych potraw.
Niektórzy powiedzą - tak drogo? a może takie małe porcje? Cena jest specjalna z uwagi na akcję, zatem może być nieco niższa niż na co dzień. A poza tym może to skłonić do WYJŚCIA, nawet zapłacenia więcej niż za zwykły obiad ale raz w roku, do poczucia się wyjątkowo. Nie namawiamy ale prezentujemy. Oczywiście tylko dla chętnych!
Do zobaczenia podczas kolejnej edycji!