Zamknij komunikat
Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności 
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis
Red., 2022-12-28
Pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na wigilijny stół, jako postna potrawa, ale także smaczne danie na jesienny czy zimowy obiad. Przepis - by ciasto było delikatne, pierogi się nie sklejały i można było je zrobić na kilka dni przed podaniem. "Palce lizać po same łokcie"!W nawiązaniu do naszego wezwania by przesyłać nam mailowo swoje ulubione przepisy - przypominamy otrzymany dość typowy przepis na ... pierogi z kapustą i grzybami.
Instrukcja generalna dla początkujących:- Szukamy w internecie w Google, wpisując potrawę, do której się przymierzamy.
 - Sprawdzamy czy składniki mamy pod ręką lub są dostępne w pobliskim sklepie.
 - Uruchamiamy wyobraźnię i wiarę w to, że potrafimy.
 - Dopytujemy znajomych, babcie, ciocie czy sąsiadów.
 - Działamy. Na pewno się uda!
 
PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI
Zalety tego przepisu:
- pierogi mają delikatne ciasto (nie dodajemy jajek)
 - pierogi nie sklejają się podczas gotowania (dodajemy olej do wody)
 
A więc - do dzieła ...
1. Farsz
       Składniki:
       - kapusta kiszona
       - suszone grzyby
       - pieprz, opcjonalnie ziele angielskie, sól do smaku.
- Gotujemy kapustę kiszoną. By uzyskać lepszą masę do farszu pierogów, można pokroić kapustę na mniejsze części.
 - Osobno gotujemy suszone grzyby (do smaku). Ile ? Na 1 kg kapusty np. pół garści suszonych grzybów. Leśne grzyby Jeśli grzyby bywają mniej dostępne lub drogie, możemy dodać zamiast nich nieco pieczarek.
 - Mieszamy oba składniki, dodajemy do smaku nieco pieprzu i soli. Dalej gotujemy łącznie, mieszając od czasu do czasu.
 - Odstawiamy do ostygnięcia. 
 

2. Ciasto      Składniki:
       - 1 kg mąki pszennej (lepiej tę z symb.650) + trochę tej mąki, by posypać stolnicę
       - 1 łyżeczka soli
       - 120 ml  (pół szklanki) oleju
       - 400 ml (2 niepełne szklanki) gorącej wody (ale chwilę po zagotowaniu)
Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Delikatne ale wytrzymałe. Na tyle aby można było cienko rozwałkować je i nadziać ulubionym farszem. 
- Mąkę łączymy z olejem, dodając soli, ciągle mieszając (wystarczy zwykły mikser ręczny z hakiem lub nawet ręcznie na stolnicy).
 - Dodajemy po trochu bardzo gorącą wodę, ciągle mieszając.
 - Kładziemy powstałą masę ciasta na stół czy stolnicę. Wyrabiamy chwilę ręcznie, tak by ciasto było gładkie, elastyczne i łatwo dochodzące od ręki. W razie problemów dodajemy nieco mąki. 
 - Takie ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.    
 - Ciasto rozwałkowujemy na stole / stolnicy. Im cieńsze ciasto tym będzie delikatniejszy pieróg. Ale pamiętajmy, że zbyt cienkie ciasto może się rwać przy lepieniu. Pozostaje metoda prób i błędów. 
 - Następnie wykrawamy koła np. brzegiem szklanki.
 
3. Co dalej?    - Kładziemy łyżką farsz w środek wykrojonego z ciasta koła.
 - Składamy koło z farszem na pół. Palcami zaciskamy brzegi, zlepiając je ze sobą.    
 - Kładziemy gotowy pieróg na stole / stolnicy posypanej delikatnie mąką. Na wierzch także lekko obsypujemy mąką (co zapobiegnie sklejaniu się pierogów ze sobą).    
 - Tak przygotowane pierogi możemy przechować do Wigilii lub innej okazji ich spożycia, układając je np. na tackach aluminiowych od grilla i umieszczając w zamrażarce.
 - Przed podaniem - wrzucamy pierogi do gotującej się i lekko osolonej wody. Do garnka wody wlewamy 2-3 łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się pierogów).
 - Podajemy na stół w wybranym naczyniu, można je delikatnie przybrać czymś zielonym lub z odrobiną masła.
 
SMACZNEGO!Zachęcamy do dzielenia się swoimi ulubionymi przepisami! Nasz adres mailowy: kontakt@60plus.pl
Redakcja