Zamknij komunikat
Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis
Red., 2022-12-28
Pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na wigilijny stół, jako postna potrawa, ale także smaczne danie na jesienny czy zimowy obiad. Przepis - by ciasto było delikatne, pierogi się nie sklejały i można było je zrobić na kilka dni przed podaniem. "Palce lizać po same łokcie"!W nawiązaniu do naszego wezwania by przesyłać nam mailowo swoje ulubione przepisy - przypominamy otrzymany dość typowy przepis na ... pierogi z kapustą i grzybami.
Instrukcja generalna dla początkujących:- Szukamy w internecie w Google, wpisując potrawę, do której się przymierzamy.
- Sprawdzamy czy składniki mamy pod ręką lub są dostępne w pobliskim sklepie.
- Uruchamiamy wyobraźnię i wiarę w to, że potrafimy.
- Dopytujemy znajomych, babcie, ciocie czy sąsiadów.
- Działamy. Na pewno się uda!
PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI
Zalety tego przepisu:
- pierogi mają delikatne ciasto (nie dodajemy jajek)
- pierogi nie sklejają się podczas gotowania (dodajemy olej do wody)
A więc - do dzieła ...
1. Farsz
Składniki:
- kapusta kiszona
- suszone grzyby
- pieprz, opcjonalnie ziele angielskie, sól do smaku.
- Gotujemy kapustę kiszoną. By uzyskać lepszą masę do farszu pierogów, można pokroić kapustę na mniejsze części.
- Osobno gotujemy suszone grzyby (do smaku). Ile ? Na 1 kg kapusty np. pół garści suszonych grzybów. Leśne grzyby Jeśli grzyby bywają mniej dostępne lub drogie, możemy dodać zamiast nich nieco pieczarek.
- Mieszamy oba składniki, dodajemy do smaku nieco pieprzu i soli. Dalej gotujemy łącznie, mieszając od czasu do czasu.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Ciasto Składniki:
- 1 kg mąki pszennej (lepiej tę z symb.650) + trochę tej mąki, by posypać stolnicę
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml (pół szklanki) oleju
- 400 ml (2 niepełne szklanki) gorącej wody (ale chwilę po zagotowaniu)
Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Delikatne ale wytrzymałe. Na tyle aby można było cienko rozwałkować je i nadziać ulubionym farszem.
- Mąkę łączymy z olejem, dodając soli, ciągle mieszając (wystarczy zwykły mikser ręczny z hakiem lub nawet ręcznie na stolnicy).
- Dodajemy po trochu bardzo gorącą wodę, ciągle mieszając.
- Kładziemy powstałą masę ciasta na stół czy stolnicę. Wyrabiamy chwilę ręcznie, tak by ciasto było gładkie, elastyczne i łatwo dochodzące od ręki. W razie problemów dodajemy nieco mąki.
- Takie ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto rozwałkowujemy na stole / stolnicy. Im cieńsze ciasto tym będzie delikatniejszy pieróg. Ale pamiętajmy, że zbyt cienkie ciasto może się rwać przy lepieniu. Pozostaje metoda prób i błędów.
- Następnie wykrawamy koła np. brzegiem szklanki.
3. Co dalej? - Kładziemy łyżką farsz w środek wykrojonego z ciasta koła.
- Składamy koło z farszem na pół. Palcami zaciskamy brzegi, zlepiając je ze sobą.
- Kładziemy gotowy pieróg na stole / stolnicy posypanej delikatnie mąką. Na wierzch także lekko obsypujemy mąką (co zapobiegnie sklejaniu się pierogów ze sobą).
- Tak przygotowane pierogi możemy przechować do Wigilii lub innej okazji ich spożycia, układając je np. na tackach aluminiowych od grilla i umieszczając w zamrażarce.
- Przed podaniem - wrzucamy pierogi do gotującej się i lekko osolonej wody. Do garnka wody wlewamy 2-3 łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się pierogów).
- Podajemy na stół w wybranym naczyniu, można je delikatnie przybrać czymś zielonym lub z odrobiną masła.
SMACZNEGO!Zachęcamy do dzielenia się swoimi ulubionymi przepisami! Nasz adres mailowy: kontakt@60plus.pl
Redakcja