Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Sałatki z pomidorów i nie tylko - 3 przepisy
Red,JK, 2021-08-08
Sezon sałatkowy w pełni. Tym razem 3 przepisy z wykorzystaniem tego co smakosze sezonowych produktów lubią najbardziej (a przynajmniej znaczna część z nich) czyli pomidorów. Choć nie tylko. Bo pełnię smaku uzyskujemy w połączeniu pomidora z innymi składnikami - warzywami, owocami, przyprawami, chlebem czy mięsem.
Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Jedzenie pomidorów także wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału.

Sałatka caprese

Ta klasyczna włoska sałatka jest pozycją obowiązkową, gdy pomidory są ogólnodostępne i tanie. Tylko odrobina oliwy z oliwek i octu balsamicznego oraz słodka, pieprzowa bazylia podkreślają ich naturalny smak.  Z dojrzałymi, soczystymi pomidorami, świeżą mozzarellą i bazylią, ta sałatka dostarcza niesamowitych doznań.
Składniki:
Wskazówki:

W płytkiej misce lub talerzu ułóż pomidory, mozzarellę i bazylię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Posmaruj oliwą i octem balsamicznym. Podawaj natychmiast. Doskonała jako przegryzka między innymi daniami lub do orzeźwiających napojów.


Włoska sałatka z pomidorów i chleba

To wersja klasycznej toskańskiej sałatki znanej jako panzanella, z selerem wrzuconym dla odrobiny chrupania i skórki z cytryny i miętą dla odświeżającego uczucia.
Powszechne jest zwilżanie chleba wodą przed dodaniem go do sałatki, ale w zależności od tego, jak nieświeży jest chleb i jak soczyste są pomidory, czasami nie jest to konieczne.

Uwagi:
Jeśli nie masz nieświeżego chleba, możesz "oszukiwać" i piec kromki w piecu o temperaturze 250 stopni, obracając raz lub dwa razy, aż do wyschnięcia, ale nie zbrązowienia.

Składniki:
Wskazówki:

W dużej misce połącz pomidory, seler, cebulę, czosnek, skórkę z cytryny, olej i ocet. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Dodaj pokruszony  chleb, bazylię i miętę i delikatnie wymieszaj.

Jeśli chleb jest zwilżony i na dnie miski gromadzi się niewielka ilość płynu, nie jest potrzebna woda (patrz uwaga powyżej). Sprawdź czy jest odpowiednio doprawiona. Sałatkę najlepiej podawać w ciągu kilku godzin, nim chleb straci swoje właściwości.


Sałatka Tabbouleh

Tabouli jest prawdopodobnie najbardziej znaną śródziemnomorską/bliskowschodnią sałatką. Na początek potrzeba rozwikłania jednej rzeczy: "gwiazdą serialu" w przepisie tabouli nie jest bulgur. Chodzi o to, aby mieć trochę bulgur w sałatce, a nie trochę sałatki z bulgurem.

Składniki:
Wskazówki:

Umieść Bulgur w misce i zalej ją wodą. Odstawić na około godzinę. Jeśli używasz komosy ryżowej, gotuj zgodnie z zaleceniami, a następnie schłodź. Posiekaj pietruszkę na bardzo małe kawałki i włóż do dużej miski. Aby szybko odciąć końce zioła, użyj nożyc kuchennych.

Pokrój pomidory i posiekaj zieloną cebulkę, tylko zielone części. Następnie dodaj je do miski. Odlej wodę ze kaszy i wyciśnij ją. Następnie dodaj garść do sałatki i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj ponownie.

Przy odrobinie fantazji sałatkę tę można urozmaicać, mieszając ją z różnymi dodatkami, np. kawałkami dyni lub marchewki i/lub grilowanego kurczaka.

Wszystkim życzymy smacznego!


Od Redakcji:
Zachęcamy do podzielenia się swoimi przepisami - wystarczy przesłać nam opis i możliwie kilka zdjęć  na adres mailowy: kontakt@60plus.pl

SMACZNIE I ZDROWO
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl