Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Nalewka imbirowa - pyszna, zdrowa, wzmacniająca
Red, 2019-08-21
Nalewka z imbiru! To jest to! Szczególnie dla lubiących ostry smak ale z nutą świadomości zdrowia i posmaku zbalansowanej słodyczy. Bo sam imbir to już samo zdrowie - trunek ten posiada nieocenione właściwości lecznicze, gdyż imbir powinien stanowić podstawę diety w czasie przeziębień oraz w okresie jesiennej profilaktyki. Jest tylko jeden dylemat - polecany przepis jest dla ludzi o ... mocnych nerwach, no może bardziej dla cierpliwych, gdyż na efekty trzeba nieco poczekać.
Ale warto!


Składniki:
  • 30 dag korzenia imbiru (my autorsko dajemy nieco więcej)
  • 5-7 łyżek stołowych miodu naturalnego (w formie płynnej, stały można lekko podgrzać)
  • 1,5 - 2 litra alkoholu (jak kto lubi - spirytusu lub 40% wódki, a najlepiej pół na pół lub w proporcjach 2 do 3)
  • 3-4 cytryny.

Sposób przyrządzenia:

1. Korzeń imbiru umyć i obrać (uwaga - polecamy obieranie przy pomocy ... łyżki), następnie pokroić na cienkie plasterki.
2. Cytrynę po umyciu i sparzeniu, pokroić w plastry lub cząsteczki. Można przed tym wycisnąć nieco soku z cytryny.

3. Imbir, cytrynę (sok i plasterki) oraz miód włożyć do dużego słoja i wymieszać. To zalać alkoholem.
4. Odstawić do nienasłonecznionego miejsca na ok. 2-3 miesiące. Po miesiącu można wyjąć plasterki cytryny.

5. W tym okresie odstawienia od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem.

6. Po tym czasie nalewkę przecedzić i przefiltrować, przelać do butelek i szczelnie zamknąć.

7. Spożywać nie wcześniej niż po 2 miesiącach od zabutelkowania, ale naprawdę warto poczekać dłużej - po kolejnych 2-3 miesiącach nalewka nabierze szlachetności, ostrość (początkowo nie wiadomo czy od imbiru czy od alkoholu) przejdzie w wyrazisty smak z lekką domieszką słodyczy. A jeśli wytrzyma rok leżakowania, to dopiero będzie rarytas!


Słów kilka o wpływie nalewki z imbiru na zdrowie:

Pozytywny wpływ na zdrowie i odporność, jaki mają imbir oraz miód, jest znany powszechnie. Jakie właściwości lecznicze posiadają nalewki z ich dodatkiem? Przede wszystkim ten napitek spożywany w niewielkich ilościach i dla zdrowia, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a tym samym wpływa na poprawę stanu naczyń krwionośnych. Imbir to także sprzymierzeniec odchudzania, dlatego nalewka z jego dodatkiem przyspiesza metabolizm i przyczynia się do redukcji masy ciała.
Wspomaga leczenie przeziębień i chorób wirusowych, a także likwidowania stanów zapalnych.
Nalewka z imbiru to także doskonały środek w leczeniu niestrawności i innych problemów z trawieniem. Ponadto jest także stosowana jako lek przeciwbólowy w dolegliwościach głowy, zębów, mięśni czy kości. Ciekawostka dotycząca korzenia imbiru jest taka, że uznaje się go także za skuteczny afrodyzjak. Chyba już nikogo nie trzeba do niej przekonywać.

Na zdrowie!

Redakcja
PS
Zdjęcia własne a przepis wypróbowany w praktyce. Nie przejmujmy się za bardzo proporcjami składników, każde zmiany autorskie mogą wydobyć indywidualny smak. Nalewka zawsze się uda, proporcje można na kolejnych etapach lekko zmieniać. A przy następnym razie eksperymentować ponownie. Z praktyki wiemy, że największą trudnością jest doczekanie z konsumpcją aż tyle miesięcy. Ale warto!

 
SMACZNIE I ZDROWO
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Komunikaty
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl