Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz politykę prywatności
Ciekawe oferty i ułatwienia
PLUSY PO SZEŚĆDZIESIĄTCE
AAA

Reklama / Ogłoszenie
Czy gotowe pierogi są smaczne i zdrowe tak, jak domowe?
AS, 2023-05-26
Wszelkiego rodzaju gotowe dania, w tym pierogi i inne produkty garmażeryjne są niezwykle wygodnym rozwiązaniem dla osób, które nie potrafią, nie chcą lub nie mają czasu na gotowanie. Samodzielne lepienie pierogów jest czynnością dość pracochłonną i wymagającą jednak niewielkiej wprawy. Czy gotowe pierogi mogą zastąpić domowe?



Pierogi – danie, które kocha (prawie) każdy

W Polsce trudno byłoby znaleźć osobę, która nigdy nie spróbowałaby lub przynajmniej nie słyszała nic na temat pierogów. Do pewnego stopnia można te niewielkie kluseczki z nadzieniem nazwać daniem narodowym, chociaż ciężko ustalić kompletną historię pochodzenia pierogów i ich „bytności” w Polsce. Najprawdopodobniej do naszego kraju sprowadzono je między XII i XIII wiekiem, bezpośrednio z Rusi (Ukraina). Źródłem tej potrawy są jednak Chiny, gdzie opracowano przepisy na lekkie ciasto z mąki, nadziewane farszem różnego typu. W krótkim czasie pierogi stały się jednym z głównych dań na staropolskich stołach – zyskały przy tym popularność tak wśród wysoko urodzonych, jak i chłopów i niższych sfer społecznych. Warto przy tym podkreślić, że w Polsce nadano pierogom zupełnie nowy wymiar – dodawano do nich słodki farsz z owoców, wytrawne podawano z kolei z różnymi dodatkami – sosami, kwaśną śmietaną oraz jako uzupełnienie do wszelkiego rodzaju zup i gulaszy. W Polsce pierogi przyjmowały ponadto formy okazjonalne. Istniały przepisy na warianty weselne (kurniki), żałobne (knysze) czy nawet imieninowe (socznie). Były do tego pieczone, gotowane i oczywiście smażone – w zależności tak od rodzaju pierogów, jak i wykorzystanego farszu (a mógł być nim nawet… śledź).

Pierogi domowe a gotowe pierogi do kupienia

O ile przepis na ciasto pierogowe nie należy do najbardziej skomplikowanych, o tyle samo lepienie pierogów zajmuje już sporo czasu. Zapewne z tego względu w obecnych czasach należą one bardziej do potraw świątecznych – samodzielne przygotowywanie ich związane jest najmocniej z Bożym Narodzeniem i ewentualnie z Wielkanocą. Królują wówczas pierogi z kapustą i grzybami, nadzieniem ruskim czy mięsnym. Odmianą pierożków, dużo mniejszych, są tradycyjne polskie uszka, dodawane do czerwonego barszczu. Osoby, które do tej potrawy mają wyjątkową słabość, ale nie są w stanie jej przygotowywać, sięgają chętnie po gotowe pierogi. Wybór takich dań jest ogromny. Sporą ofertę znaleźć można praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Alternatywą są także pierogi lepione na zamówienie – ponieważ jednak wykonywane są ręcznie, cena takich wyrobów jest wyższa aniżeli tych sklepowych. 

Co do jakości gotowych, maszynowo produkowanych pierogów, warto zwracać uwagę na skład podany na opakowaniu. Im mniej substancji konserwujących, tym większa szansa na to, że będą smaczne i bezpieczne dla zdrowia. Krótkie terminy przydatności do spożycia (określone koniecznie od daty produkcji) również sugerować mogą, że gotowe pierogi są nieco lepszej jakości. Na rynku dostępne są także gotowe pierogi ekologiczne, które produkowane są w oparciu o domowe przepisy, z najlepszych dostępnych składników. Takie wyroby garmażeryjne mogą być ponadto oferowane w wariantach bezglutenowych, bez dodatku konserwantów, soli czy innych dodatków. Pierogi ekologiczne są przy tym dostępne w wielu ciekawych wariantach smakowych – na przykład z farszem z ziemniaków i boczku, szpinaku i sera feta czy też bardziej tradycyjne z kapustą i grzybami lub owocami.



SMACZNIE I ZDROWO
O nas
Kontakt
Zgłoś ofertę
Regulamin portalu
Regulamin ofert i informacji
Regulamin reklam
Pytania i odpowiedzi
Cennik
60plus - demografia i rynek
© Copyright 60plus.pl